Konst och konsthantverk: Happis Arts & Crafts

Profilkurs Sverigefinska folkhögskolan
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

En gedigen utbildning där får du studera konstformer som måleri, skulptur, textil, keramik, foto och video med fokus på praktiska kunskaper och din egen utveckling. Perfekt för vidare studier!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 års ålder. Intervju. Arbetsprov (bifogas med ansökningen). Gymnasiebehörighet (du har slutfört grundskola).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 14 jun 2024

Kostnader: Själva utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Däremot tillkommer en material- och teknikavgift om 5000 kr per läsår. I den avgiften ingår studiematerial, teknik, försäkringar, studiebesök, m. m.

Kontakt: Victoria Andersson

Telefon: 0922 688 00

E-post:
victoria.andersson@svefi.net

Målet med Happis Arts & Crafts är att ge dig en bred och gedigen grund inom flera olika konstformer: du kommer att få jobba med ämnen såsom måleri, skulptur, keramik, textil, video och foto – allt under ledning av yrkesverksamma konstnärer. Utbildningen är perfekt för dig som sedan vill söka vidare.

I stort sett alla moment i Happis Arts & Crafts genomsyras av två teman: platsen och människan. Samtidigt som vi studerar och arbetar med konst och hantverk kommer vi även att vara öppna för inspiration och information från samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer och impulser så är det även viktigt att kunna låta dig influeras av- och använda de ögonblick, känslor och intryck du får från din omgivning för att växa som konstnär.

Du kommer att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium, och du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även tar del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta. Det ger inte bara större konstnärlig insikt, det ger även personliga erfarenheter som är viktiga inom många andra områden som exempelvis skola, förskola, kreativa fält, projektledning, curatoriellt arbete samt samhället i stort.

Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.

När du är klar med utbildningen har du fått ta del av de kunskaper och erfarenheter du behöver för att gå vidare i livet och lärandet. Därifrån kan du gärna söka dig till exempelvis konsthögskola, designutbildning, eller varför inte påbörja din egen konstkarriär? Happis Arts & Crafts är CSN-berättigad och läses på heltid i upp till två år här på Svefi. Skolan har både restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

Mer info
För mer allmän info om utbildningen, boende och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats: www.svefi.net/happis-arts-and-crafts

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

— Du har ett brett kunnande inom konstnärliga uttryck och hantverk.
Du har utvecklat och vidgat ditt konstnärliga synsätt.
Du har utvecklat konstnärlig mognad och färdigheter i att genomföra och utveckla dina egna idéer.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://svefi.net/happis-arts-and-crafts/

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, erbjuder unika och kvalitativa utbildningar. Vi tror att du vill brinna för det du gör, och därmed kan du själv till stor del påverka ditt eget studieinnehåll. Svefis konstfyllda rum och exotiska läge på landsgränsen till Finland upplevs av många som ett spännande inslag i skolgången. Skolans lokaler är naturligtvis tillgänglighetsanpassade. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Besöksadress: Torget 3, Haparanda

Telefon: 0922-688 00
E-post: info@svefi.net
Webbadress: https://www.svefi.net/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln