Inredningsarkitektur och design

Hällefors folkhögskola


Ansökan stängd

Kursen vänder sig till dig som vill få en övergripande inblick i designprocessen och förbereda dig för vidare studier inom bl.a. formgivning, inredning och grafisk design.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Motivera i ett personligt brev varför du vill gå på kursen. Kompletterande arbetsprover/intervju kan förekomma. Vid en ev komplettering kontaktas du av ansvarig lärare.

Kostnader: 2.950:-/termin för läromedel och konstnärsmaterial.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2018 - 29 maj 2019

Kontakt

Telefon: 0591-643-90
E-post:
folkis@folkbildning.net

Inredningsarkitektur och design är en del av allas vår vardag, ofta utan att man lägger märke till den, något som faktiskt är posi- tivt då det betyder att designen/arkitekturen fungerar som det är tänkt; att förbättra, förenkla och försköna vardagen. Oavsett om det är ett objekt eller en inredning som designas så krävs kunskap, kreativitet och problemlösningstänkande för att designen ska bli bra.

Kursen vänder sig till dig som vill få en övergripande inblick i designprocessen och förbereda dig för vidare studier inom bl.a. formgivning, inredning och grafisk design.

Flertalet av kursens studerande söker vidare till designhögskolor i Sverige och internationellt, och många har genom åren blivit antagna.

Läsåret på 38 veckor infattar en mängd olika designprojekt; såväl grafisk och produktformgivning som inredningssarkitektur, där var uppgift innefattar hela designprocessen; från idé till konceptpresentation. Möbel-, interiör- och förpackningsdesign, arkitekturskissande, layout och grafisk formgivning ärnågra av uppgifterna.

Kursen lägger tonvikt på konceptuellt tänkande och konstnärlig utveckling genom både två- och tredimensionell gestaltning. Stor vikt läggs vid begreppet reflektion - att analysera design, dess funktion och estetiska persspektiv.

Övergripande i kursen är att:

Du ska få en övergripande kunskap i designgestalting , dess verktyg och material.

I ateljén undervisas tekniker i kroki, skisser, akvarell, arkitekturritningar och tredimensionella arbeten. Utbildnigen innefattar även designprogrammen Sketchup, Photoshop och InDesign.

Du ska få en överblick av och inblick i olika arbetsområden inom design och inredningsarkitektur förbereda dig för vidare studier.

Lära dig om designprocessen och vilka moment du ska gå igenom när duarbetar med ett designprojekt.

Lära dig hur du visualiserar dina ideér genom ritningar, 3D-modeller, fotomontage och 2D layout för att presentera och pitcha dina idéer och designprojekt.

Inredningsarkitektur eller design?

Inredningsarkitektur och design sammanfaller inom många områden men inredningsarkitekturen är inriktad mer mot design av plats, interiört och/eller exteriört, medan design oftast är objektfokuserat.

Som inredningsarkitekt kan man arbeta med allt från att designa detaljer till en helhet, det kan vara en möbel eller en hel interiör, i såväl inomhus- som utomhusmiljöer. Det kan vara på uppdrag av privatperson eller till offentliga miljöer, och oftast arbetar man tillsammans med arkitekt eller byggingenjör.

Fokus ligger på funktioner och det mänskliga beteendet i det privata, gemensamma och offentliga rummet. Målet är att förbättra människans boende, -arbets- och fritidsmiljöer.

Design innefattar objekt som är utformat att fylla en funktion. Det kan vara allt från en citronpress till en parkbänk, från grafisk utformning av en bok till att designa en lyxbil. En designers uppdrag kan vara ett utforma tapetmönster, formge inredningsdetaljer såsom exepelvis lampor, möbler och badkar, arbeta med produkt och förpackningsdesign, reklam, grafik, trädgårdar och oändligt mycket däremellan.

Kursen är ett bra sätt att förbereda dig för vidare studier till inredningsarkitekt, formgivare, designer eller inredningskonsulent. Under utbildningen söker många vidare till högskolor, däribland till Konstfack, Beckmans, KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), HDK ( Högskolan för konst och design) och designskolor utomlands så som Kungliga Danska Designhögskolan, Westerdalen i Norge, Central Saint Martins och Goldsmiths i London, England.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Linjen är ett bra sätt att förbereda dig för vidare studier till inredare, formgivare eller illustratör. Många söker vidare till designskolor i Sverige eller utomlands men man kan även gå kursen för att testa på eller lära sig något nytt under ett år.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.folkis.nu