Att skriva för teater och scen- distans

Ansökan stängd
Skola:
Hällefors folkhögskola
Plats:
Hällefors - Örebro län
Längd:
ett år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriv i ett personligt brev varför du vill gå kursen utifrån ditt intresse, motivation och din avsikt med studierna.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2021 - 3 jun 2022

Träffar:
1 obligatorisk träff
4 frivilliga träffar

Kostnader: 1.300:-/termin för läromedel, kursmaterial, frakter, porton samt material och fika vid de fysiska träffarna. Du har även kostnader för boende och mat vid de fysiska träffarna.

Kontakt: Uppgift saknas

Telefon: 0591-643 90

E-post:
info@folkis.nu

Vill du pröva på att skriva dramatik? Har du en idé eller ett pjäsmaterial och vill  få en kick att komma igång? Eller är du sugen på ett kreativt skrivande år med teater i fokus?

”Att skriva för teater och scen” är en grundkurs för dig som vill utveckla ditt skrivande för teatern, möta andra med samma intresse och få en fördjupad förståelse för dramatext. Ditt skrivande står i centrum och frågeställningar som: Hur skapar man en levande dialog? Vad gör en rollfigur intressant? Vad driver berättelsen framåt? Hur gör jag för att komma vidare med texten?

Ditt skrivande står i centrum. Du får uppgifter och tid att öva på att skriva scener, skapa karaktärer, få dina texter speglade av lärare och kurskamrater för att på så vis komma vidare. Du uppmuntras att pröva dig fram och att skriva om. Kursen vill vara ett laboratorium för att utforska pjässkrivandet.

Under utbildningen får du läsa både nyskriven och klassisk dramatik och dela reflektioner med kurskamrater och lärare. Likaså diskuterar du dina egna och kamraternas texter med fokus på att se vad som kan utvecklas. Du  lär dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt eget skrivande och får en betydelsefull roll som läsare av andras texter. 

Mål
Att ge deltagarna grundläggande kunskaper i skrivande för scen och verktyg för att utveckla egna dramatiska texter och kunna läsa andras.

Kursinnehåll

- Dramaturgi

- Dialog och karaktär

- Egen läsning och reflektion

- Handledning och respons

- Den egna skrivprocessen

- Reading

Utbildningsmoment

UPPLÄGG
Merparten av undervisningen sker digitalt via plattformar som zoom och google classroom. Du behöver ha tillgång till dator och wifi och ha viss datorvana. Varje eller varannan vecka lämnar du in skriftliga uppgifter.  Kursen omfattar dels en praktisk del som innehåller kreativa skrivövningar, läsa dramatik, reflekterande, skriftlig och muntlig respons och handledning, dels en teoretisk orientering med betoning på sceniskt skrivande.

EGET SKRIVPROJEKT
Kursdeltagarna arbetar under andra terminen med ett eget skrivprojekt. Inspirerande övningar, läsning och ”input” ingår även här samt respons och individuell handledning. Här ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper och få erfarenhet av skrivprocessen.  

OMVÄRLDEN
Gemensamma studier och textreflektion är en viktig del av kursen. Vi läser både nya och äldre texter. Syftet är att stärka tilltron till egen reflektion och att bli van vid att tala om dramatisk text. Vad är skillnaden på en pjästext och en prosatext? Hur ser pjäsbygget ut? Vad innebär det att skriva text som ska framföras på scen? Vi strävar efter att koppla teatertext till uppsättning så ofta det går. Vi tar del av radiopjäser, TV-pjäser, streamade föreställningar och planerar in minst ett gemensamt teaterbesök under året samt  någon gästföreläsare. Om möjligt har vi utbyte med andra kurser på skolan. 

MÅLGRUPP
Skrivintresserade som vill pröva att skriva dramatik.
Teaterledare/ pedagoger som skriver för sina grupper och vill lära mer
Teaterintresserade, textnyfikna, skrivsugna!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.folkis.nu

Fler kurser inom: Skriva Manus Dramatik Skrivarpedagog

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/