Teater - för dig med NPF

Ansök nu

Teater - för dig med NPF

Hällefors folkhögskola

Ansök nu
Vi använder teatern för att berätta om den värld vi lever i. Vi ger dig förutsättningar att utvecklas-konstnärligt och personligt. Du kommer att jobba med teaterproduktion

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Vi ställer inga särskilda krav på förkunskaper. Men vi vill att du har ett intresse för teater som uttrycksform. Vi vill att du bifogar en förklaring i ett brev varför du vill gå på kursen, samt en personlig beskrivning.

Kostnader: För material och läromedel betalar du 2.850:- per termin. Hyra för internatboende 2.650:- per månad plus egen hemförsäkring på dina egna saker, tex dator, PS eller Xbox m.m.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:

Telefon: 0591-64390
E-post:
info@folkis.nu


Kursen vänder sig i första hand till dig med diagnos inom neuro-psykiatriska funktionsnedsättningar utan utvecklingsstörning.

I kursen, arbetar vi med teater utifrån varje deltagares möjligheter och behov av stöd. Teater är inte bara att ställa sig på en scen och skådespela, utan det handlar om att finna trygghet i sig själv och med sina kurskamrater. 

Detta är något som vi lärare arbetar mycket med i början, så att varje deltagare ska känna att tillsammans med andra kan man skapa något helt fantastiskt.

I ett lugnt tempo i en liten grupp på max 8 personer, går vi tillsammans igenom det mesta inom teater och drama. 

Här får man bred kunskap om teater, så om du vill utforka och utmana dig själv är detta kursen för dig. Vi improviserar, skriver eget material och scener, för att sista terminen arbeta med ett färdigskrivet manus. 

Övergripande inriktning

 Improvisation, skapande dramatik och metodarbete. Träna att lära sig i sociala samspel, att arbeta i grupp samt planera sin vardag både teoretiskt och praktiskt.

Allt arbete sker med utgångspunkt från oss själva i gruppen och den verklighet vi lever i som individ. 

Det är viktigt att känna till att folkhögskolan har stor möjlighet att forma sina utbildningar fritt och efter egna idéer. Kännetecknande kan vara att du inte nödvändigtvis “utbildar dig till något” utan snarare “utvecklar dig i något”.

Studierna är på heltid och sker i Hällefors på dagtid. Schemalagd tid är ca.20 arbetstimmar och du har själv stor frihet att bestämma innehållet. 

Övrig skoltid är avsatt för eget arbete eller i grupp.

 

Mål:

 Att våga använda fantasin och lusten i teaterarbetet

 Att våga och kunna ta plats i en grupp och att ge andra utrymme för detta

 Att ge verktyg för att kunna förmedla egna och andras berättelser

 Att ge en grund och stimulans inom teaterns praktiska och kringliggande områden

 Att ge en möjlighet att i grupp genomföra ett uppsättningsarbete utifrån ett eget eller färdigskrivet manus

  

Innehåll teoretiskt och praktiskt:

 Improvisationsteater och gruppdynamiska övningar

 Skådespeleri

 Praktiskt arbete med konstnärlig helhet

 Ljusteori, praktiskt arbete med ljus

 Scenografi och rekvisita

 Smink, kostym och mask

 Producentkunskap, affisch och program

 

Boende:

Vi har inget särskilt boende för dig som deltagare på kursen, du bor ihop med andra på din kurs i ett eget rum men delar kök och toalett. Visst stöd i boende/fritid finns, tex stöttning vid matlagning, städning och hjälp med väckning på morgonen. Är du som deltagare behov av mer hjälp måste du söka den via din hemkommun via LSS innan du börjar. Det finns ingen personal på skolan under nätter och helger. Däremot finns personal på skolan på kvällstid när vi har aktiviteter/boendestöd. Ring gärna om ni har frågor kring boendet.

Mat 

På skolan finns ingen lunchservering. Du ordnar mat själv hemma på internatet. Men om önskemål finns kan vi tillsammans med dig gemensamt ordna lunch och ett lättare kvällsmål. 

Läsåret som är 38 veckor är uppdelat på två terminer, höst och vår.

Du kan finansera dina studier hos oss genom CSN. (www.csn.se) eller via Försäkringskassan om du har aktivitetsersättnig.

 

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.folkis.nu