Att skriva för teater och scen- distans

Profilkurs, Distanskurs Hällefors folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år ett år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Vill du prova på att skriva dramatik? Har du en pjäsidé och vill få inspiration? Eller är du helt enkelt sugen på ett kreativt år med skrivande och teater i fokus?

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriv i ett personligt brev varför du vill gå kursen utifrån ditt intresse, motivation och din avsikt med studierna.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 23 aug 2023 - 31 maj 2024

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Kostnader: 1.300:-/termin för läromedel, kursmaterial, frakter, porton samt material och fika vid de fysiska träffarna. Du har även kostnader för boende och mat vid de fysiska träffarna.

Kontakt: Hällefors folkhögskola

Telefon: 0591-643 90

E-post:
info@folkis.nu

”Att skriva för teater” är en grundkurs på distans för dig som vill utveckla ditt skrivande för teatern, möta andra med samma intresse och få en fördjupad förståelse för dramatext. Ditt skrivande står i centrum och frågeställningar som: Hur skapar man en levande dialog? Vad gör en rollfigur intressant? Vad driver berättelsen framåt? Hur gör jag för att komma vidare med texten?

 Du får uppgifter och tid att öva på att skriva scener, skapa karaktärer, få dina texter speglade av lärare och kurskamrater för att på så vis komma vidare. Du uppmuntras att pröva dig fram och att skriva om. Kursen vill vara ett laboratorium för att utforska pjässkrivandet. Kursen bygger på din och kurskamraternas delaktighet och engagemang.

Under året får du läsa både nyskriven och klassisk dramatik och dela reflektioner med kurskamrater och lärare, oftast skriftligt. Likaså diskuterar du dina egna och kamraternas texter med fokus på att se vad som kan utvecklas. Du lär dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt eget skrivande och får en betydelsefull roll som läsare av andras texter. 

Mål

Att ge deltagarna grundläggande kunskaper i skrivande för teater.

Att ge deltagarna verktyg för att utveckla egna dramatiska texter och kunna läsa andras.
Att ge erfarenhet av och kunskap om skrivprocess.

Att ge erfarenhet av och kunskap om textrespons.

Kursinnehåll

- Dramaturgi

- Dialog och karaktär

- Egen läsning och reflektion

- Handledning och respons

- Den egna skrivprocessen

- Reading

HUR GÅR DET TILL?

Merparten av undervisningen sker digitalt via plattformar som Zoom och PingPong. Du behöver ha tillgång till dator och WiFi och ha viss datorvana. Varje eller varannan vecka lämnar du in skriftliga uppgifter. Kursen omfattar dels en praktisk del som innehåller kreativa skrivövningar, läsa dramatik, reflekterande, skriftlig och muntlig respons och handledning. Dels en teoretisk orientering i form av skriftliga och muntliga föreläsningar med betoning på sceniskt skrivande.

EGET SKRIVPROJEKT

Kursdeltagarna arbetar under vårterminen med ett eget skrivprojekt. Inspirerande övningar, läsning och ”input” ingår under tiden samt respons och individuell handledning. Här ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper och få erfarenhet av skrivprocessen.  

OMVÄRLDEN

Gemensamma studier och textreflektion är en viktig del av kursen. Vi läser både nya och äldre dramatexter. Syftet är att stärka tilltron till egen reflektion och att bli van vid att tala om dramatisk text. Vad är skillnaden på en pjästext och en prosatext? Hur ser pjäsbygget ut? Vad innebär det att skriva text som ska framföras på scen? Vi strävar efter att koppla teatertext till uppsättning så ofta det går. Vi tar del av radiopjäser, TV-pjäser, streamade föreställningar och planerar in minst ett gemensamt teaterbesök under året samt  någon gästföreläsare. Om möjligt har vi utbyte med andra kurser på skolan.  

STUDIETAKT

Studietakt 50% innebär att du bör lägga minst 10 timmar/vecka på dina studier för att kunna följa med i kursen. Du planerar själv in din studietid och bör sprida ut den under veckan för att få ut mesta möjliga av kursen.  Du behöver också tid att tänka och reflektera!
Uppgifter och inlämningar varje eller varannan vecka med tydliga deadlines.

Varje år har deltagare sagt vid läsårets slut: ”Jag önskar att jag hade lagt mer tid på kursen”

MÅLGRUPP

•Skrivintresserade som vill pröva att skriva dramatik.

•Teaterledare/ pedagoger som skriver för sina grupper och vill lära mer

•Teaterintresserade, textnyfikna, skrivsugna!

PRAKTISKT

Huvuddelen av undervisningen sker digitalt och skriftligt via lärplattformen PingPong, som du introduceras i vid terminsstart Du behöver ha tillgång till dator och ha viss datorvana. 

TIDER

Läsåret startar vecka 34 (24 augusti 2023) och avslutas vecka 22 (juni 2024)

4 närträffar á 2 vardagar. Dessa äger rum i Örebro på skolans filial eller via Zoom.

#träff 1 via Zoom torsdag 23-24 augusti – Viktigt att närvara!  

#träff 2 i oktober/november i Örebro

#träff 3 i februari/mars  i Örebro

#träff 4 i samband med kursslut i maj

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.folkis.nu

Fler kurser inom: Skriva Manus Dramatik Skrivarpedagog

Hällefors folkhögskola

Kultur, design och konstnärligt skapande. Huvudskolan ligger i bostadsområdet Polstjärnan, 500 m från centrum. Vår filial finns i Örebro vid Våghustorget på Jordgatan 6. I Hällefors är närheten till naturen, olika motionsanläggningar och flera skulpturparker det som utmärker skolans läge.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hällefors folkhögskola
Klockarvägen 16
712 33 Hällefors

Besöksadress: Huvudskolan i Hällefors, Klockarvägen 16, 712 33 Hällefors, Filialen i Örebro, Jordgatan 6, 702 26 Örebro

Telefon: 0591-643 90
E-post: info@folkis.nu
Webbadress: http://www.folkis.nu/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln