Brasiliansk Jiujitsu (Bjj) - Distans

Profilkurs, Distanskurs Karlskoga folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Denna kurs är för dig som vill förstå grunderna i Bjj. Grundläggande koncept i Bjj är framtagna med ett effektivt självförsvar som syfte. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
6 obligatoriska träffar
4 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Serviceavgift (skolan) – Ingår i bekräftelseagift. Bekräftelseavgift – 250kr

Kontakt: Per Eriksson

Telefon: 0586-64600

E-post:
per.eriksson@karlskogafhs.se

Lär känna både kropp och sinne på en helt annan nivå. Vi tränar i en trygg miljö med nyfikenhet och stor träningsglädje.

Vår filosofi är att de allra viktigaste koncepten för ett effektivt självförsvar och ett långvarigt utövande av Bjj vilar på dess grunder. Det ligger också i vår övertygelse att det är i grunderna de stora hemligheterna bakom ett gott ”hantverk” ligger bevarade. Jigaro Kano, som är Judons grundare, uttryckte det i följande motto: 

”maximum efficiency with minimum effort"

Träningen kan vara en fysisk och mental utmaning men man ska inte göra den svårare än vad den behöver vara. Vår uppgift är att ge dig en utmanande, rolig och spännande erfarenhet i en så god och utvecklande miljö som vi bara kan. Oavsett om du vill träna för självförsvar, hälsa eller för tävling så hoppas vi att du hittar fotfäste och gnista hos oss.  

Metodik 

Bjj har vuxit mycket i popularitet under de senaste åren. En faktor bakom detta är antagligen att det går att tävla i Bjj. Tävling kan vara mycket spännande och utvecklande, men en konsekvens har blivit att rötterna som ”kampkonst” och självförsvar lätt kommer i skymundan. Många tränar för att tävla, inte tävla för att träna. Det är absolut inget fel med det, men vi har ett annat fokus på denna kurs. I vår kurs kommer vi lägga fokus på Bjj som självförsvar, vilket ligger i stilens ursprung. Hur fungerar grundläggande positioner i Bjj utifrån ett självförsvarperspektiv där man måste tänka in exempelvis slag och sparkar? Hur gör jag min kropp så stark och smidig som möjligt utan att egentligen vara så stark och smidig? Förståelse för exempelvis distans, kroppsmekanik, hävstångseffekter och strategi/mindset kommer att stå centrum för vår metod. Moment som vi kommer att gå igenom är bl.a.: 

 • Grundläggande rörelser i Bjj (vävs ofta in i uppvärmning, men studeras också separat)
 • Grundläggande positioner i Bjj
 • Teknik
 • Drill (hur passar olika tekniker ihop och bildar system)
 • Positionssparring (vi testar hur tekniker fungerar under "strukturerad/ordnad press"
 • DO-IN: Övningar för att stretcha och stärka kroppen.      

Mer om kursledare

Kursansvarig är Per Eriksson. Han har över 30 års erfarenhet av kampkonst och är personlig elev till Shimazu Kenji Sensei som är stormästare inom en klassisk jujutsustil som heter Yagyu Shingan Ryu (YSR). Inom YSR har Per en hög lärarlicens och har fått titeln ”Shihan” (mästare eller förebild). Han är en flitigt anlitad instruktör både nationellt och internationellt och deltagare på hans kurser har uttryckt stor uppskattning för Pers förmåga att anpassa sig till målgrupp och nivå.

Per började träna Gracie Jiujitsu (Gracie Barra) vid sidan om YSR för ca 10 år sedan. Han har idag brunt bälte i Bjj. Per undervisar idag heltid med Budo (YSR, Bjj och Shiatsu) på Karlskoga folkhögskola. 
Eva Torsteinsrud kommer att medverka som instruktör under utbildningen. Eva har en lärarlicens i YSR och har lila bälte i Bjj. Eva undervisar även hon heltid på Karlskoga folkhögskolas Budoutbildning. Eva ansvarar för ämnet ”Shiatsu” på Budoutbildningen och är utbildad och diplomerad shiatsuterapeut.

Närträffar

Det kommer att vara 6 närträffar och 4 digitala träffar under läsåret. Boende/mat finns att tillgå under de fysiska träffarna genom vårt vandrarhem samt restaurang. 

Hjärtligt välkommen med din ansökan!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Vår utbildning är för alla. Oavsett vilket mål du har med träningen så är vår erfarenhet att du kommer få så mycket mer. Många som börjar med Bjj vittnar om träningens positiva ”spinn off effekter”. Du kan vara helt ny, du kan ha erfarenhet av ett annat kampsystem eller du har redan erfarenhet av Bjj men vill undersöka grundläggande koncept och få mer av självförsvarsperspektivet. Efter avslutat utbildning kommer du ha en större förståelse för grundläggande kroppsmekanik och hur grundläggande positioner i Bjj fungerar i självförsvar. Vi undersöker på så sätt den Brasilianska Jiujitsuns grundfilosofi - ”old school”.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/brasiliansk-jiujitsu-bjj-distans/

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/