Andelsjordbruk - Delat ansvar, delad skörd (Distans)

Ansökan stängd

Andelsjordbruk - Delat ansvar, delad skörd (Distans)

Karlskoga folkhögskola

Ansökan stängd

Är du nyfiken på andelsjordbruk eller vill starta ett själv eller i samarbete med andra? Då är detta kursen för dig!

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Studietakt: 25%

Längd: 14 veckor

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du förväntas skriva ett personligt brev där du berättar om varför du vill gå kursen. Sista ansökningsdag den 12 december 2021. Du får besked samma vecka om du är antagen.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 10 jan 2022 - 10 apr 2022

Kontakt:
Thomas Sönnerstam

Telefon: 070-345 65 81
E-post:
thomas.sonnerstam@karlskogafhs.se


Andelsjordbruk är ett partnerskap baserat på direkt kontakt mellan producent och konsument, där riskerna, ansvaret och belöningarna från produktionen delas genom ett långsiktigt bindande avtal.

Andelsjordbruk är ett sätt att återta makten över maten, utanför storföretagens och marknadens villkor som slår ut små producenter och utarmar miljö och landsbygd. Vi går igenom historien bakom andelsjordbruk, läget idag, upplägg, information och administration, planering, skörd/leverans/lagring, ekonomi och organisationsform. Tillsammans diskuterar vi de olika delarna och hjälps åt att titta på era specifika förutsättningar.

Vill ni starta andelsjordbruk behöver ni ha erfarenhet och kunskap om den verksamhet ni vill starta, annars så får ni hitta någon att teama upp med som kan mer. Andelsjordbruk bygger på att det görs i samarbete mellan producenter och konsumenter, och båda grupperna kan vara drivande.

Fokus kommer att vara på grönsaker för att förstå principerna men de kan appliceras på alla slags jordbruksprodukter, som ägg, kött, honung, spannmål, frukt eller blommor. I staden eller på landsbygden, som ett företag eller ett kooperativ. Grunden är att det ska vara ekologiskt, ekonomisk och socialt hållbart – både för producenten och för konsumenten, som gör detta tillsammans.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagarna förväntas efter kursen ha fått större insikt kring historien bakom andelsjordbruk, läget idag, upplägg, information och administration, planering, skörd/leverans/lagring, ekonomi och företagsform. Allt för att kunna avgöra om och hur deltagaren ska gå vidare.