Allmän kurs – Jujutsu

Behörighetsgivande kurs Karlskoga folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2023
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

För dig som har ett intresse för kampkonst eller kampsport och för kopplingen mellan kropp och sinne samt vill kombinera detta med studier på allmän kurs.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: 1650 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial. Karlskoga Budoklubb 600 kr/termin. Budodräkt m.m.1200 kr. Examination i shiatsu 400 kr. Omkostnader för studieresor tillkommer

Kontakt: Mattias Kindberg, Per Eriksson (Budo)

Telefon: 070-547 86 32

E-post:
mattias.kindberg@karlskogafhs.se

Ett övergripande syfte med denna inriktning är att ge goda förutsättningar för god hälsa och personlig utveckling. När man mår bra och är hälsosam så orkar man mer. Man får helt enkelt bättre förutsättningar för att leva ett gott liv och bli en bättre medmänniska. Många som gått inriktningen har vittnat om de positiva ”spin off effekter” som träningen medfört. Bland annat att den har påverkat studierna positivt och att man blivit gladare och starkare som människa och medmänniska. 

Vi utövar klassisk jujutsu (Yagyu Shingan ryu), Gracie jujutsu (brasiliansk jujutsu) och Shiatsu (japansk kroppsterapi).

Jujutsu/Jiujitsu

Jü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen givande och fylld med mening.   

Yagyu Shingan Ryu

Inom YSr ingår studier i anatomi, rörelsemekanik, psykologi, strategi, kultur mm. Tekniker används i självförsvarssyfte men även för att förebygga och behandla skador i kroppens rörelseapparat. Träningen innehåller, bland annat, moment av:

 • Tanren (tekniker för att stärka och bygga upp kroppen)

 • Kata (förutbestämda rörelser)

 • Goshinjutsu (självförsvar/applikation)

 • Konflikthantering

 • Anatomi

 • Andningsteknik och meditation (avslappningsövningar och stresshantering)

 • Shiatsu (japansk kroppsterapi)

Gracie jiujitsu (Bjj)

Under 1 år kommer du att hinna gå igenom vårt fundamentala program, vilket innebär att du får med dig grunderna i Gracie Jiujitsu. I vårt fundamentala program lägger vi tonvikt på självförsvar, funktion, teknik och mekanik. Med tid kommer du att lära dig att sparra (rulla) mer fritt. Om intresse för tävling finns så kan vi erbjuda det med. Generellt sett så följer våra pass följande struktur:

 • Uppvärmning

 • Teknikträning

 • Drill

 • Positionssparring

 • Sparring (Endast efter en tids träning och om du själv vill)

Gemensamt för båda dessa inriktningar är att vägen först går genom teknik och kroppsarbete. Resan kan stundtals upplevas som krävande, men är samtidigt även fantastiskt intressant, givande och kul! 

Lärare

Ansvarig för denna inriktning är Per Eriksson. Per är personlig elev till Shimazu Kenji som är stormästare för en klassisk samurajtradition vid namn Yagyu Shingan ryu (YSr). Per är överhuvud för YSr i Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt.

Per är även instruktör i Bjj (Gracie jiujitsu) där han har brunt bälte under Niclas Gustafsson. Niclas är huvudinstruktör för Gracie Barra i Sverige.  

Eva Torsteinsrud är tillsammans med Per klassföreståndare på budoutbildningen. Hon har tränat Yagyu Shingan ryu i 7 år och innehar där 1 kyu (brunt bälte). I Gracie Barra jiujitsu har hon lila bälte. Eva är utbildad och diplomerad shiatsu-terapeut och ansvarar för utbildningen i shiatsu på skolan. Hon är även utbildad sjuksköterska. Eva är klok, lyhörd och har en fantastisk förmåga att se i helheter. Genom Eva blir jujutsu och shiatsu två sidor på ett och samma mynt.

Vem är välkommen att söka?

Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna inriktning. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På Japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs (räknat på ett år) förväntas du ha fått med dig grunderna i Yagyu Shingan ryu, gått igenom ”Gracie Barra fundamentals” samt genomgått en grundläggande utbildning i shiatsu (som ger behörighet till djupare studier). Vi kan anpassa studierna och nivån på träningen beroende på tidigare erfarenheter och har även möjlighet att gradera och ge olika licenser i Yagyu Shingan ryu, Gracie Barra jiujitsu och shiatsu. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/allman-kurs-jujutsu/

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/