Allmän kurs - På väg mot vårdyrket

Behörighetsgivande kurs Karlskoga folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2023
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

För dig som vill bli klar på grundskolenivå med inriktning mot vård och omsorg. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Klar med SFI, D-nivå

Studiestödsnivå (CSN): Grundskolenivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: 1650 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Omkostnader för eventuell studieresa tillkommer.

Kontakt: Therese Wallström

Telefon: 070-343 50 22

E-post:
therese.wallstrom@karlskogafhs.se

Du läser svenska som andraspråk och matematik på grundnivå. Du läser även grundläggande vård och omsorg där det ingår praktikveckor inom äldreomsorg och/eller hemtjänsten. Kursen lägger stor vikt vid relationen och personen i omvårdnaden. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden. 

Vård och omsorg handlar om att stötta människor i deras vardag och ge en god omsorg, att hjälpa människor ta hand om och förbättra sin hälsa och se till att de har ett värdigt liv. Det här är en kurs för dig som är intresserad av att förbättra dina kunskaper inom det svenska språket och samtidigt lära dig om människan. En kurs där människan ses utifrån såväl fysiska, psykiska som sociala aspekter och där empati, lyhördhet och handlingskraft ses som viktiga egenskaper.

Kursinnehåll

I inriktningen Vård och omsorg vill vi ge en god grund i svenska som andraspråk förenat med grundläggande vård- och omsorgskunskaper. Kunskaper i läs- och hörförståelse, muntlig och skriftlig kommunikation, grammatik och uttal är viktiga för att kunna utföra god och säker vård och omsorg. 

Att studera allmän kurs på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Vi vill att du ska vara väl förberedd för livet efter folkhögskolan – att vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Därför förekommer även en del gemensamma aktiviteter som gästföreläsningar, temadagar med mera. Skapande verksamhet, där man kan välja mellan många olika praktiska aktiviteter, ingår också i kursen för alla studerande. Du behöver ha tillgång till en bärbar dator under studietiden. 

Har du behov av extra stöttning i studierna kan vi erbjuda det. Skriv i så fall i din ansökan att du behöver detta.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du har utvecklat dina kunskaper i svenska språket, matematik och fått grundläggande kunskaper inom vård och omsorg. Du har fått kunskap om studieteknik och om tematiskt arbete och kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du har också fått med dig datorkunskap. Vid fullgjord kurs har du fått möjlighet att uppnå behörighet på grundskolenivå i svenska som andraspråk och matematik, du får då ett intyg som ger dig behörighet att söka till Vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå, annan yrkesvuxutbildning eller folkhögskola.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://karlskogafolkhogskola.se/utbildning/allman-kurs-vard-och-omsorg-grund/

Karlskoga folkhögskola

Karlskoga folkhögskola har en spännande mix av kurser som tillsammans skapar en kreativ studiemiljö för vuxna. Vi börjar där du är och bygger på dina förutsättningar och lust att lära. Vi är en interkulturell mötesplats där trygghet och tolerans är ledord, och där människan är i centrum. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Karlskoga folkhögskola
Rektor Lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Telefon: 0586-646 00
E-post: info@karlskogafhs.se
Webbadress: http://www.karlskogafolkhogskola.se/