Danslinje - inriktning nutida dans

Kävesta folkhögskola


Ansökan stängd

På Kävesta kan du förbereda dig för högre studier i dans genom att fördjupa dina danstekniska färdigheter och utveckla ditt eget skapande. Danslinjen är ettårig, på heltid och inriktad mot nutida dans

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningsprov

Kostnader: Dagelev: 1200 kr/månad inkl. läromedel, fm-kaffe och lunch alla skoldagar. Inackorderad elev: 4750 kr/månad (enkelrum) eller 3250 kr/månad (dubbelrum), inkl. logi, läromedel, fm-kaffe, lunch och middag alla skoldagar (utom fredag, då ingen middag).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Anna Gerdin

Telefon: 019-602 49 62
E-post:
anna.gerdin@kavesta.fhsk.se

 

Fullt fokus på dansen

På Kävesta studerar du i en liten grupp för ett sammansvetsat och erfaret lärarlag. Du får tid och trygghet att fokusera helt på dansen och utvecklas till en självständig och ansvarstagande dansare.

Eftersom skolan erbjuder internat kan du både studera och bo på skolan. Kävesta har även en egen danssal som deltagare har tillgång till både på kvällar och helger.

Vi prioriterar dansträningen

Samtliga danslärare undervisar i nutida dans, vilket ger dig tre olika perspektiv på ämnet. Vi kombinerar den nutida dans­träningen med jazzdans, balett, impro­visation, tricks och fys. Målet är att ge dansfärdigheter med både bredd och spets.

Dansträningen fortgår kontinuerligt under hela läsåret, även under produktionsveckor. Övriga ämnen som ingår i utbildningen är bl.a. produktion, komposition, dansteori, anatomi, hälsa, rytmik och röstträning.

Produktioner & eget skapande

På Danslinjen får du öva på många aspekter av sceniskt framträdande. Både att framföra andras och skapa egna koreografier. Det ger dig möjlighet att utveckla ditt personliga uttryck och lära dig använda din dansteknik på bästa möjliga sätt.

Under höstterminen uppträder du i mindre produktioner på och utanför skolan. Vårterminen innehåller två stora produktioner där deltagarnas koreografier får stort utrymme.

Individuell undervisning

Eftersom vi lägger stor vikt vid den individuella utvecklingen får du regelbundna mentorsamtal, där vi följer upp dina personliga målsättningar.

Du har individuell undervisning vid minst tio tillfällen under året. Du träffar en lärare under ca 30 minuter för att arbeta med det som just då är viktigast för att du ska ta dig framåt, t.ex. placering, tekniska moment, uttryck eller närvaro.

Som en förberedelse inför ansökningen till högre utbildningar får du även individuell handledning i att skapa ett eget solo.

Studiebesök och gästlärare

Vi upptäcker tillsammans vad som är nytt inom dansområdet, i Sverige och internationellt, genom att bjuda in flera gästlärare samt åka på studieresor.

Om antagningsprovet

Sista ansökningsdag till läsåret 2019 – 2020 är 25 mars 2019. Efter sista ansökningsdag behandlas ansökningarna i den ordning de kommit in och de sökande kallas till audition i mån av plats.

Antagningsprov hålls 8, 15 & 16 april.

Dagen börjar med ett dansprov. Efter det sker en gallring. De sökande som går vidare gör ytterligare ett dansprov samt en intervju. Alla moment klaras av under en dag.

På Kävestas hemsida kan du läsa mer om danslinjens antagningsprov.

Örebro – en stark dansregion

Örebro län är en stark dansregion, med många möjligheter att se och utöva dans. En etablerad danskonsulent­verksamhet arbetar med att stärka dansens ställning i länet och arrangerar t.ex. workshops, föreställningar och koreografi­tävlingen Skapa Dans.

Kostnader

Själva undervisningen är kostnadsfri. Däremot betalar alla kursdeltagare en fast månadskostnad för mat (alla skoldagar) och läromedel samt eventuell hyra, beroende på om du:

Inte bor på internatet: 1.200 kr

Bor på internatet i enkelrum: 4.750 kr

Bor på internatet i dubbelrum: 3.250 kr

Läromedel & studieresor

Kostnaden för läromedel och studieresor är 300 kr per månad på Danslinjen, och inkluderas i priset ovan. Om hela summan inte använts när du slutar på skolan får du tillbaka det som blir över.

Vad ingår i internathyran?

Rummen är inredda med säng inklusive kudde och täcke, skrivbord, bokhylla, fåtölj, stol, ett litet bord och gardiner. Lakan och handdukar ingår också i hyran och de byts var fjortonde dag. Möjlighet till trådlös internet­uppkoppling finns.

Du som bor på internatet serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch alla skoldagar. Middag serveras måndag till torsdag.

Danslinjen på Facebook

Om du är nyfiken på vardagen hos oss på danslinjen får du gärna gå in och gilla oss på Danslinjens Facebooksida.

Ansök nu!

Läs mer och ansök via Kävesta folkhögskolas hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha utvecklat sina färdigheter inom dans på ett sätt som gör henne/honom väl förberedd för högre utbildningar inom danssektorn. Utbildningen ger möjlighet till att identifiera redskap till rörelse, närvaro och uttryck, att bredda sitt rörelsespråk samt att utveckla och stärka sin dansteknik. Kursdeltagarna ska även ha ökat sin kännedom om dansen som konstform samt sin medvetenhet om dansens olika användningsområden. Exempel på skolor man kan söka till efter året på Kävesta danslinje är Danshögskolan, Balettakademien, SEAD (Saltzburg), Laban (London) och Skolen för moderne dans (Köpenhamn).

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/danslinjen/