Konst- och formgivningslinje

Kävesta folkhögskola


Ansökan stängd
Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola är till för dig som vill utveckla din konstnärliga förmåga och förbereda dig för vidare studier.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningsintervju.

Kostnader: Dagelev: 1500 kr/månad inkl. läromedel, fm-kaffe och lunch alla skoldagar. Inackorderad elev: 5050 kr/månad (enkelrum) eller 3550 kr/månad (dubbelrum) inkl. logi, läromedel, fm-kaffe, lunch och middag alla skoldagar (middag serveras dock ej på fredagar).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019

Kontakt:
Anna S. Pettersson

Telefon: 072-141 29 60
E-post:
anna.pettersson@kavesta.fhsk.se

Om du har drivet och viljan att studera konst så finns här möjligheten att göra det på heltid under ett till två år.

Målet med studierna är att lära sig en bredd av material och tekniker, samt att utveckla ett konstnärligt förhållningssätt.

På Kävesta får du gott om tid att arbeta praktiskt med konst i väl anpassade lokaler och verkstäder. Du får stöd och vägledning av lärare som själva är verksamma konstnärer.

Grundutbildningen - år 1

Syftet med grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen är att utforska och lära sig att arbeta i flera olika tekniker och material. Under året får du arbeta i fyra huvudsakliga materialområden:

  • Keramik - lär dig grunderna till att jobba skulpturalt med lera och gips
  • Måleri - lär dig teknik och utvecklar ditt uttryck i olka, akryl och akvarell
  • Silver - träna grundteknikerna i ädelmetallsmide och lär dig utforma smycken som ett konstnärligt uttryck
  • Tryck - lär dig trycka på papper och tyg

Du studerar även modellteckning och teckning. Det är konstnärlig konditionsträning som övar upp din förmåga att se och gestalta vår omgivning - ljus, färger och perspektiv.

Konstorientering läser du för att fördjupa tolkningar av konst och få kunskap om olika konstnärliga uttryck.

Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, material-kännedom och problemlösning. Dessa är viktiga för dig som individ, för att se och förstå världen, och anses även värdefulla i en lång rad olika yrken.

Fördjupningsåret - år 2

Efter grundutbildningen kan du ansöka till fördjupningsåret. Under fördjupningsåret får du utökade möjligheter att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former.

Arbetet under året sker på dina villkor och ditt eget initiativ, samtidigt som du hela tiden har tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering tillsammans med lärarna och de hjälper dig sedan att utveckla ditt skapande.

Under året har ni bland annat återkommande ateljésamtal för att hitta ditt formspråk och din motivation.

Konst- och formgivningslinjens andra år förbereder inför högre konststudier. Under vårterminen finns möjligheter att fokusera på arbetsprover.

Vad händer sen?

Våra deltagare tar många olika vägar efter Konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konstutbildningar, t.ex. Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.

Antagning

Alla sökande till grundutbildningen kallas till en intervjudag. På intervjudagen får du delta i lektioner och workshops. Du får känna på hur det är att studera här, träffa deltagare och lärare, samt ställa frågor om kursen.

Varje sökande intervjuas enskilt om sin motivation samt sina tidigare erfarenheter och sitt intresse för konst. Intervjun utgör grunden för skolans urval.

Ansökningen till fördjupningsåret sker under vårterminen på grundutbildningen. Lärarna kommer att påminna om detta och visa hur ansökningen går till.

Konstlivet runt Kävesta

Bara några kilometer från skolan hittar du den rikskända kultursatsningen Konst på Hög och Galleri Örsta. Kumla har en vacker konsthall och satsar på skulptur inne i cent­rum. I Örebro hittar du bland annat länsmuseet, konsthallen, samt Konstfrämjandet och den återkommande satsningen på konst mitt i staden: Open Art.

Studiebesök

Om du vill komma på studiebesök för att uppleva skolmiljön och få en inblick i hur vi arbetar på linjen, kontakta gärna kontakta linjeledare Anna S. Pettersson:

072-141 29 60
anna.pettersson@kavesta.fhsk.se

Kostnader

Själva undervisningen är kostnadsfri. Däremot betalar alla kursdeltagare en fast månadskostnad för mat (alla skoldagar) och läromedel samt eventuell hyra, beroende på om du:

Inte bor på internatet: 1.500 kr

Bor på internatet i enkelrum: 5.050 kr

Bor på internatet i dubbelrum: 3.550 kr

Läromedel & studieresor

Kostnaden för läromedel och studieresor är 600 kr per månad på Konst- och formgivningslinjen, och inkluderas i priset ovan. Om hela summan inte använts när du slutar på skolan får du tillbaka det som blir över.

Vad ingår i internathyran?

Rummen är inredda med säng inklusive kudde och täcke, skrivbord, bokhylla, fåtölj, stol, ett litet bord och gardiner. Lakan och handdukar ingår också i hyran och de byts var fjortonde dag. Möjlighet till trådlös internet­uppkoppling finns.

Du som bor på internatet serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch alla skoldagar. Middag serveras måndag till torsdag.

Mer om Konst- och formgivningslinjen

Du kan läsa mer om konst och formgivningslinjen på vår hemsida. Där finns bl.a. bilder från utställningar och på elevarbeten samt intervjuer med kursdeltagare.

Vi finns även på Facebook!

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom konst och formgivning som gör henne/honom väl förberedd för vidare konststudier. Kursdeltagaren ska under tiden på Kävesta även ha haft möjlighet att skapa material som kan användas som arbetsprover vid ansökan till konststudier.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/konst-och-formgivning/