Musiklinje - inriktning Jazz, Pop & Rock

Kävesta folkhögskola


Ansök nu
Musiklinje med inriktning jazz, pop och rock för dig som vill spela mycket, göra många konserter, studera i en lugn miljö nära staden samt få en välorganiserad utbildning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov

Kostnader: Dagelev: 1400 kr/månad inkl. läromedel, fm-kaffe och lunch alla skoldagar. Inackorderad elev: 4950 kr/månad (enkelrum) eller 3450 kr/månad (dubbelrum), inkl. logi, läromedel, fm-kaffe, lunch och middag alla skoldagar (utom fredag, då ingen middag).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019

Kontakt:
Stig Erik Nerman

Telefon: 019-602 49 63
E-post:
stigerik.nerman@kavesta.fhsk.se

Fortfarande möjligt att ansöka - uppdaterat 2019-03-26

Den ordinarie ansökningstiden till Musiklinjen gick ut 25 mars. Vi tar dock fortfarande emot ansökningar och kallar nya sökande till antagningsprovet i mån av plats.

Prioritera musicerandet på musiklinjens inriktning mot jazz, pop och rock

På Kävestas musiklinje lägger vi mycket tid på att musicera tillsammans. På linjen för jazz, pop och rock har du 10 lektioner á 40 minuter JPR-ensemble per vecka.

Ensembleundervisningens fokus är på instrumental musik, med betoning på improvisation. Undervisningen sker i genreblock, där vi några veckor i taget fokuserar på t.ex. fusion, bebop eller pop. I årskurs 2 utökas tiden med ytterligare 1 timme.

Ett ensemblepass i veckan ägnas åt Kävestas Partyband. Här har du möjlighet att vara med i ett band där hela JPR-inriktningen ingår med fullt komp, blåssektion, percussion och kör. Repertoaren består av covers som deltagarna väljer och arrangerar själva.

Vi har dessutom lärarledda sektionsrep (inklusive i ämnet blåssektion).

Många konserter

JPR-inriktningen spelar regelbundet på jazzklubbarna i Hallsberg och Örebro, vid konserter på skolan och i många andra sammanhang. Du får också spela med Partybandet vid flera tillfällen, till exempel under musiklinjens vårturné.

Musiklinjen har sammanlagt cirka 80 konserter per läsår. Skolan planerar konsertverksamheten och du får en konsertplan i god tid före varje terminstart. Varje vår åker deltagarna tillsammans med lärarna på en veckolång turné i maj.

2-årig utbildning

Jazz-, pop- och rockinriktningen är 2-årig och du blir antagen för ett år i taget. I årskurs 1 ligger många obligatoriska baskurser som utgör grunden för fortsatt musicerande. Under årskurs 2 förbereds du för vidare studier på musikhögskola eller motsvarande.

Kontinuerlig undervisning på huvudinstrument

Du får enskild lektion på ditt huvudinstrument varje vecka, totalt cirka 28 lektioner per läsår. Tiden för huvudinstrument är 40 minuter i veckan under årskurs 1. I årskurs 2 utökas tiden till 60 minuter i veckan.

Blåsprofil

JPR-inriktningen har en blåsprofil, vilket innebär att ensemblerepertoaren skräddarsys för att passa med blås. Blåsarna frontar också ensemblerna.

Instrument på JPR-inriktningen

Vi vänder oss till dig som spelar blåsinstrument, gitarr, piano, bas eller trummor.

Ämnen på JPR-inriktningen

På JPR-inriktningen ingår ämnena JPR-ensemble, JPR-teori, JPR-historia, Spela standards, blåssektion (för blåsare) samt kammarmusik för JPR-inriktning (valbart vid tillräckligt många sökande).

Förutom dessa tillkommer flera olika obligatoriska och valbara kurser som är gemensamma för alla deltagare på musiklinjen. På vår hemsida finns en fullständig lista på musiklinjens alla ämnen.

Om antagningsprovet

Alla som söker till musiklinjen kallas till antagningsprov. Vi tar inte ut någon avgift för inträdesprovet, och inte heller när du ska bekräfta din plats. Antagningsprovet tar en dag och vi håller proven vecka 17 och 18.

Antagningsprovet har flera moment. Du kan läsa allt du behöver veta om antagningsprovet på Kävestas hemsida.

Musiklivet i Örebro

Örebro med omnejd har ett rikt musikliv. I Örebro finns Svenska Kammarorkestern som har fått stor internationell uppskattning, både för sina skivinspelningar och sina turnéer i Europa och USA.

Jazzklubbarna i Örebro och Hallsberg får flera gånger per år besök av världskända musiker. Örebro musikhögskola inbjuder också till många konserter.

Kostnader

Själva undervisningen är kostnadsfri. Däremot betalar alla kursdeltagare en fast månadskostnad för mat (alla skoldagar) och läromedel samt eventuell hyra, beroende på om du:

Inte bor på internatet: 1.400 kr

Bor på internatet i enkelrum: 4.950 kr

Bor på internatet i dubbelrum: 3.450 kr

Läromedel & studieresor

Kostnaden för läromedel och studieresor är 500 kr per månad på Musiklinjen, och inkluderas i priset ovan. Om hela summan inte använts när du slutar på skolan får du tillbaka det som blir över.

Vad ingår i internathyran?

Rummen är inredda med säng inklusive kudde och täcke, skrivbord, bokhylla, fåtölj, stol, ett litet bord och gardiner. Lakan och handdukar ingår också i hyran och de byts var fjortonde dag. Möjlighet till trådlös internet­uppkoppling finns.

Du som bor på internatet serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch alla skoldagar. Middag serveras måndag till torsdag.

Läs mer och ansök nu

Läs mer om musiklinjen på Kävestas hemsida. Där finns bl.a. detaljerade ämnesbeskrivningar, utförlig information om antagningsprovet, bilder från elevkonserter och intervjuer med kursdeltagare.

Vi finns även på Facebook!

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs (2 år) ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom musik som gör henne/honom väl förberedd för högre utbildningar inom musiksektorn. (Musiklärar- och musikerutbildningar.)

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/musiklinjen/jpr/