Musiklinje - Klassisk inriktning

Kävesta folkhögskola


Ansök nu
Musiklinje med Klassisk inriktning för dig som vill spela mycket, göra många konserter, studera i en lugn miljö nära staden samt få en välorganiserad utbildning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov

Kostnader: Dagelev: 1400 kr/månad inkl. läromedel, fm-kaffe och lunch alla skoldagar. Inackorderad elev: 4950 kr/månad (enkelrum) eller 3450 kr/månad (dubbelrum), inkl. logi, läromedel, fm-kaffe, lunch och middag alla skoldagar (utom fredag, då ingen middag).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019

Kontakt:
Stig Erik Nerman

Telefon: 019-602 49 63
E-post:
stigerik.nerman@kavesta.fhsk.se

Fortfarande möjligt att ansöka - uppdaterat 2019-03-26

Den ordinarie ansökningstiden till Musiklinjen gick ut 25 mars. Vi tar dock fortfarande emot ansökningar och kallar nya sökande till antagningsprovet i mån av plats.

Fokusera på musicerandet vid musiklinjens inriktning mot klassisk musik

Att spela och sjunga tillsammans med andra är inspirerande och utvecklande, och därför står kammarmusiken i centrum på musiklinjens klassiska inriktning.

Du får musicera i många olika konstellationer och regelbundet medverka vid konserter på skolan, i kyrkor, på Konserthuset i Örebro och i många andra sammanhang.

Kammarmusik varje dag

I kammarmusiken får du möjlighet att utvecklas både som ensemblemusiker och solist. Du har 10 lektioner á 40 minuter schemalagd kammarmusik varje vecka. Varje ensemble får ett lärarbesök per vecka. Vanligtvis är man med i 1-3 ensembler. Sångarna är självklart en viktig del av kammarmusiken.

2-årig linje

Linjen är 2-årig och du blir antagen för ett år i taget. I årskurs 1 ligger många obligatoriska baskurser som utgör grunden för fortsatt musicerande. Under årskurs 2 förbereds du för vidare studier på musikhögskola eller motsvarande.

Kontinuerlig undervisning på huvudinstrument

Varje vecka har du enskild lektion på ditt hvuduinstrument; 40 minuter i årskurs 1 och 60 minuter i årskurs 2. Totalt får du cirka 28 lektioner per läsår.

Öva med skolans ackompanjatör

Det är viktigt att få spela och sjunga sin repertoar med ackompanjemang. Varje vecka har du schemalagd tid med skolans ackompanjatör, tillsammans med din instrumentgrupp. Dåfår du både öva på din solorepertoar och träna på att spela inför en mindre grupp. Att lyssna på andra är också lärorikt och ger en ökad repertoarkännedom.

Konserter och återkoppling

Musiklinjens konsertverksamhet är omfattande, med cirka 80 speltillfällen per läsår. Det ger dig möjlighet att medverka vid ett stort antal konserter, både med dina kammarmusikensembler och din solorepertoar.

Skolan planerar konsertverksamheten och du får en konsertplan i god tid före varje terminstart. Varje vår åker deltagarna tillsammans med lärarna på en veckolång turné i maj.

De flesta konserter spelas in (enkel digitalinspelning). Det gör det lätt för dig att själv lyssna. Du får även möjlighet till personlig återkoppling från lärarna.

Instrument på Klassisk inriktning

Du kan ansöka på följande instrument:

Sång, Piano, Orgel, Gitarr, Blockflöjt, Tvärflöjt, Oboe, Klarinett, Saxofon, Fagott, Horn, Trumpet, Violin, Viola, Cello, Kontrabas.

Ämnen på Klassisk inriktning

På den klassiska inriktningen ingår ämnena kammarmusik, musiklyssning, spel/sång med ackompanjemang, instrumentorientering samt Jazz, pop och rock för klassisk inriktning (valbart).

Förutom dessa tillkommer flera olika obligatoriska och valbara kurser som är gemensamma för alla deltagare på musiklinjen. På Kävestas hemsida finns en fullständig lista över ämnen på Musiklinjen.

Om antagningsprovet

Alla som söker till musiklinjen kallas till antagningsprov. Vi tar inte ut någon avgift för inträdesprovet, och inte heller när du ska bekräfta din plats. Antagningsprovet tar en dag och vi håller proven vecka 17 och 18.

Antagningsprovet innehåller flera olika moment. Du kan läsa allt du behöver veta om antagningsprovet på Kävestas hemsida.

Musiklivet i Örebro

Örebro med omnejd har ett rikt musikliv. I Örebro finns Svenska Kammarorkestern som har fått stor internationell uppskattning, både för sina skivinspelningar och sina turnéer i Europa och USA.

Örebro har även ett mycket rikt körliv med en mängd olika kyrkliga och profana körer. Örebro musikhögskola inbjuder också till många konserter.

Kostnader

Själva undervisningen är kostnadsfri. Däremot betalar alla kursdeltagare en fast månadskostnad för mat (alla skoldagar) och läromedel samt eventuell hyra, beroende på om du:

Inte bor på internatet: 1.400 kr

Bor på internatet i enkelrum: 4.950 kr

Bor på internatet i dubbelrum: 3.450 kr

Läromedel & studieresor

Kostnaden för läromedel och studieresor är 500 kr per månad på Musiklinjen, och inkluderas i priset ovan. Om hela summan inte använts när du slutar på skolan får du tillbaka det som blir över.

Vad ingår i internathyran?

Rummen är inredda med säng inklusive kudde och täcke, skrivbord, bokhylla, fåtölj, stol, ett litet bord och gardiner. Lakan och handdukar ingår också i hyran och de byts var fjortonde dag. Möjlighet till trådlös internet­uppkoppling finns.

Du som bor på internatet serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch alla skoldagar. Middag serveras måndag till torsdag.

Läs mer och ansök nu

Läs mer om musiklinjen på Kävestas hemsida. Där finns bl.a. detaljerade ämnesbeskrivningar, utförlig information om antagningsprovet, bilder från elevkonserter och intervjuer med kursdeltagare.

Vi finns även på Facebook!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs (2 år) ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom musik som gör henne/honom väl förberedd för högre utbildningar inom musiksektorn. (Musiklärar- och musikerutbildningar.)

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/musiklinjen/klassisk/