Musiklinje - Klassisk preparandkurs

Kävesta folkhögskola


Ansök nu
På Musiklinjens ettåriga Preparandkurs kan du fördjupa dina färdigheter och förbereda dig inför sökningen till musiklinjens 2-åriga klassiska inriktning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov

Kostnader: Dagelev: 1400 kr/månad inkl. läromedel, fm-kaffe och lunch alla skoldagar. Inackorderad elev: 4950 kr/månad (enkelrum) eller 3450 kr/månad (dubbelrum), inkl. logi, läromedel, fm-kaffe, lunch och middag alla skoldagar (utom fredag, då ingen middag).

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Stig-Erik Nerman

Telefon: 019-602 49 63
E-post:
stigerik.nerman@kavesta.fhsk.se

Fortfarande möjligt att ansöka - uppdaterat 2019-03-26

Den ordinarie ansökningstiden till Musiklinjen gick ut 25 mars. Vi tar dock fortfarande emot ansökningar och kallar nya sökande till antagningsprovet i mån av plats.

Ämnen & undervisning

Målet är att du efter ett år ska kunna göra ett godkänt antagningsprov till musiklinjens Klassiska inriktning.

Du får:

- lektioner på ditt huvudinstrument
- teoriundervisning
- undervisning i ackordinstrument
- kör
- möjlighet till ackompanjemang

I stället för kammarmusik har du mycket tid till egen övning och musikteori, men deltar inte i kammarmusiken.

Lärare

Preparandkursen har samma lärare som den klassiska inriktningen.

Skolgemensamma aktiviteter

Du deltar även i övriga skolgemensamma aktiviteter, som Aktuellt, Valämne och Mötestid.

Antagning
Kursen anordnas endast vid tillräckligt stort intresse. Du kan söka både till den klassiska inriktningen och till preparandkursen, eller enbart preparandkursen. Du gör samma antagningsprov som sökande till den klassiska inriktningen.

Övergång från preparandkurs till klassisk inriktning
Preparandkursen garanterar inte att du kommer att antas till musiklinjens klassiska inriktning, även om det är vårt mål. Vid antagningsprovet till den klassiska inriktningen konkurrerar du på samma villkor som övriga sökande.

Om antagningsprovet

Alla som söker till musiklinjen kallas till antagningsprov. Vi tar inte ut någon avgift för inträdesprovet, och inte heller när du ska bekräfta din plats. Antagningsprovet tar en dag och vi håller proven vecka 17 och 18.

Antagningsprovet innehåller flera olika moment. Du kan läsa allt du behöver veta om antagningsprovet på Kävestas hemsida.

Musiklivet i Örebro

Örebro med omnejd har ett rikt musikliv. I Örebro finns Svenska Kammarorkestern som har fått stor internationell uppskattning, både för sina skivinspelningar och sina turnéer i Europa och USA.

Örebro har även ett mycket rikt körliv med en mängd olika kyrkliga och profana körer. Örebro musikhögskola inbjuder också till många konserter.

Kostnader

Själva undervisningen är kostnadsfri. Däremot betalar alla kursdeltagare en fast månadskostnad för mat (alla skoldagar) och läromedel samt eventuell hyra, beroende på om du:

Inte bor på internatet: 1.400 kr

Bor på internatet i enkelrum: 4.950 kr

Bor på internatet i dubbelrum: 3.450 kr

Läromedel & studieresor

Kostnaden för läromedel och studieresor är 500 kr per månad på Musiklinjen, och inkluderas i priset ovan. Om hela summan inte använts när du slutar på skolan får du tillbaka det som blir över.

Vad ingår i internathyran?

Rummen är inredda med säng inklusive kudde och täcke, skrivbord, bokhylla, fåtölj, stol, ett litet bord och gardiner. Lakan och handdukar ingår också i hyran och de byts var fjortonde dag. Möjlighet till trådlös internet­uppkoppling finns.

Du som bor på internatet serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch alla skoldagar. Middag serveras måndag till torsdag.

Läs mer och ansök nu

Läs mer om musiklinjen på Kävestas hemsida. Där finns bl.a. detaljerade ämnesbeskrivningar, utförlig information om antagningsprovet, bilder från elevkonserter och intervjuer med kursdeltagare.

Vi finns även på Facebook!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Uppnått färdigheter så att den kan göra ett godkänt antagningsprov till Kävesta folkhögskolas 2-åriga klassiska inriktning.