Musiklinje med inriktning jazz, pop & rock

Profilkurs Kävesta folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Musiklinjens inriktning mot jazz, pop och rock passar dig som vill förbereda dig inför högre musikutbildningar. Du får utvecklas genom att spela mycket tillsammans med andra och göra många konserter.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprov. Se hemsida för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 3 jun 2022

Kostnader: Dagelever betalar för läromedel, fika och lunch. Internatelever betalar även för frukost, middag och hyra. Se hemsida för mer information om kostnader.

Kontakt: Mats Johansson

Telefon: 019-602 49 61

E-post:
mats.johansson@kavesta.fhsk.se

Undervisningen på Musiklinjen

På Kävesta folkhögskola får du tid att fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö. Här kan du:

 • Förbättra din spelteknik
 • Fördjupa din förmåga att förstå musikaliska sammanhang
 • Utvecklas konstnärligt

På Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola lägger vi mycket tid på att musicera tillsammans. Vi har ett gott samarbete med olika scener i regionen och du får möjlighet att delta i många konserter.

Alla deltagare, oavsett inriktning, får undervisning på sitt huvudinstrument varje vecka. 40 minuter i årskurs ett och 60 minuter i årskurs två.

Lärarledd ensembleundervisning varje dag

Ensembleundervisningen fokuserar på improvisation och musicerande i grupp. Vi spelar instrumental musik där blåsinstrumenten har en central roll i ensemblen.

Vi arbetar i genreblock, då vi under några veckor i taget fokuserar på till exempel blues, standards, bebop, soul-jazz, fusion eller funk.

Jazz-, pop- och rockinriktningen har 80 minuter lärarledd ensemble/workshop varje dag i årskurs ett och ytterligare 40 minuter i årskurs två. 

Komp och blås har utöver ensembleundervisningen även sektionsrep, där du får jobba med saker som är viktiga för just din sektion och roll i ensemblen.

Partyband varje vecka

Ett ensemblepass i veckan ägnas åt Kävestas Partyband. Här får du vara med i ett band där hela inriktningen ingår med fullt komp, blåssektion, percussion och kör. Du får även möjlighet att fronta bandet som leadsångare om du vill. Repertoaren består av blandade covers som deltagarna i årskurs två väljer och arrangerar.

Många konserter

En central del i undervisningen på musiklinjen är att spela för en riktig publik. Musiklinjen genomför ett stort antal konserter varje läsår.

Vid inriktningen mot jazz, pop och rock får du spela live både i jazzensembler och Partybandet. Vi samarbetar med jazzklubbarna i regionen och är bland annat stående förband på jazzklubben i Hallsberg.

Vi har även flera konserter på skolan och i andra sammanhang.

Blåsprofil

JPR-inriktningen har en blåsprofil. Det innebär att repertoaren skräddarsys för att passa med blås och att blåsarna frontar ensemblerna.

Instrument

Vi vänder oss till dig som spelar blåsinstrument, gitarr, piano, bas eller trummor.

Öppet för sen ansökan

Ordinarie ansökningstid har gått ut, men vi tar fortfarande emot ansökningar. Vi kontaktar dig angående antagningsprov och intervju så fort som möjligt.

Läs mer om utbildningen och ansök på vår hemsida:

Musiklinjen på Kävesta folkhögskola


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs (2 år) ska kursdeltagaren erhållit färdigheter inom musik som gör hen väl förberedd för högre utbildningar inom musiksektorn (t.ex. musiklärar- och musikerutbildningar).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/musiklinjen/

Fler kurser inom: Musik Pop Rock Jazz Improvisation

Kävesta folkhögskola

Kävesta folkhögskola har en estetisk profil. Det innebär att vi utöver allmän kurs har utbildningar i dans, konst och formgivning samt musik. Skolan ägs och drivs av Region Örebro län.

Kävesta folkhögskola finns knappt två mil söder om Örebro i en vacker miljö på landet. Röda hus med vita knutar, vackra träd och en näckrosdamm ger skolan en Bullerbykänsla. Det märks att Kävesta är en av landets äldsta folkhögskolor, grundad redan 1873.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kävesta folkhögskola
Kävesta folkhögskola
697 94 Sköllersta

Telefon: 019-602 49 50
E-post: info@kavesta.fhsk.se
Webbadress: https://www.kavesta.fhsk.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln