Allmän kurs på gymnasienivå

Bona folkhögskola


Ansökan stängd
Allmän kurs är för dig som vill ha gymnasiekompetens för att söka jobb eller studera vidare. Men på Bona är det mycket mer än så.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 18 dec 2020

Kontakt:
Peter Ragnarsson

Telefon: 072-5806389
E-post:
peter@bona.nu

Vi vill hjälpa dig att hitta nya möjligheter i livet, och stärka dig i din tro på att du klarar av det. Hos oss känner du dig aldrig utanför. Vi arbetar som kamrater i en grupp, och ställer inte en massa krav på varandra. Tillsammans tar vi reda på saker och ting och så länge som du är närvarande, så fixar vi det här.

Bona fungerar inte som den traditionella skolvärlden. Vi har varken läxor eller prov. Dagarna är korta (14.30 som senast). Här finns inte färdiga läroböcker som alla plöjer igenom på samma vis utan du kan själv välja vad du vill fokusera på och få den hjälp som just du behöver. Grundidén är att få gymnasiekompetens och vill du mer än så, så hjälps vi åt så att du når dit. Hos oss är det inte fusk att hjälpa sina kamrater, som i den traditionella skolvärlden.

Vi jobbar mycket med teman som kopplar ihop ämnena så att det blir roligare och mer effektivt. Det kan vara stora teman som ett helt land eller små saker som en kopp kaffe. Varje tema täcker naturkunskap, samhällskunskap, historia, geografi och religion. Övriga ämnen (svenska, engelska och matematik) läser vi som enskilda ämnen.

Vi pratar också mycket om hur samhället fungerar, och vad du och vi kan göra för att förändra det.

Syftet med kursen är att komplettera tidigare studier och därmed skaffa högskolebehörighet. Du utvecklas som person genom att ta ansvar, tänka källkritiskt och samarbeta med andra. Du lär dig mer om samhället och får möjlighet att planera inför framtiden. 

Om tiden på allmän kurs
Hur länge du går på allmän kurs beror på hur mycket tid du behöver för att komplettera dina tidigare studier på högstadiet och gymnasiet. Det handlar om 1 - 3 år med start på höst eller vårtermin. Under tiden på allmän kurs hinner mycket hända, inte bara kunskapsmässigt. Tanken är att du får möjlighet att känna efter vad du verkligen vill göra. Efter tiden Bona kan du välja studier på högskola eller gå direkt ut i arbetslivet. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du får behörighet i de gymnasiegemensamma ämnena: svenska, engelska, matematik, naturkunskap, religionskunskap, historia och samhällskunskap. I de flesta ämnena kan du läsa in högre behörigheter. Kursen ger möjlighet att uppnå grundläggande behörighet från folkhögskola som sedan ger möjlighet att söka till yrkeshögskola, högskola och universitet i folkhögskolans kvotgrupp.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://bona.nu/kurser/allman-kurs/