Socialism idag? Marx, politik och ekonomi - distans

Bona folkhögskola


Ansökan stängd
Är du intresserad av politik och ekonomi, och nyfiken på Marx och nationalekonomi? Då är detta kursen för dig, där vi ägnar oss åt litteraturstudier och uppsatsskrivande.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga, förutom intresse för samhällsfrågor.

Kostnader: Resor till seminarierna. Kurslitteratur.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2020 - 8 jan 2021

Kontakt:
Mikael Vinberg

Telefon: 072-5806386
E-post:
mikael@bona.nu

Vad kan en man från 1800-talet lära oss om samhället idag och i framtiden? En hel del faktiskt, och det kommer du märka under den här terminen. Kursen riktar sig till dig som inte har några förkunskaper om ekonomi och politik. Men även du med förkunskaper kan ha stor nytta av att gå igenom grunderna ordentligt. Gemensamt för alla deltagare är att vi är intresserade av samhället och hur det fungerar.

Kursen innehåller två helgseminarier på plats här på Bona. På det första seminariet introducerar vi Per Månssons bok, Karl Marx – En introduktion. Vi läser även andra texter, men den här boken följer oss igenom hela kursen. Under seminariet träffas vi och lär känna varandra, och bildar studiegrupper som följer oss under kursens gång. På första seminariet introduceras också distansarbetet.

Vi bearbetar bokens innehåll tillsammans, bland annat med hjälp av studiehandledning. En viktig del i kursen är att koppla boken till nutida ekonomiska och politiska frågor och problem. I slutet av kursen hålls det andra seminariet här på Bona, där vi knyter ihop säcken och tillsammans diskuterar politik och ekonomi utifrån Marx.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
När du är färdig med kursen kommer du att ha en fördjupad förståelse för vad socialism är och kan vara, utifrån Marxs idéer. Få personer har gjort så många träffsäkra iakttagelser av det borgerliga samhället som Marx, och du kommer fascineras av hur relevanta och aktuella de är än idag, nästan 150 år senare.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://bona.nu/kurser/socialism-idag-marx-politik-och-ekonomi/