Här har vi kursen för dig som är nyfiken på varför världen ser ut som den gör, och vad som kan göras för att förändra den. Det är en distanskurs på halvfart där vi tillsammans blir mer insatta i teorier om nationalekonomi och politisk ekonomi. Det kan låta avancerat, men du behöver inga särskilda förkunskaper för att läsa kursen. Ett intresse för samhällsfrågor och samhällsteorier räcker gott.
Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs
Träffar:2 obligatoriska träffar
Studietakt: 50%
Längd: 19 veckor
Ansök senast: löpande
Lediga platser: Ja
Kostnader: Resor till träffarna i Motala, kurslitteratur
Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)
Internat: Nej
Kurstid: 13 jan 2020 - 5 jun 2020
Kontakt:
Mikael Vinberg
Telefon: 072-580 63 86
E-post:
mikael@bona.nu
Tillsammans läser vi och diskuterar Ekonomihandboken av Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren. Det är en lättläst och tillgänglig bok som kritiskt granskar dagens ekonomiska politik och teori, och väcker massor av spännande tankar om hur en annan värld kan vara möjlig.
Med David Harveys bok, Kapitalets gåta och kapitalismens kriser, lär vi oss mer om vad den pågående ekonomiska krisen är och vad vi kan göra åt det.
När vi diskuterar böckerna kommer du att få nytta av dina kamraters idéer och funderingar, och det kan mycket väl vara där som polletten verkligen trillar ner.
Sammantaget får du en uppsjö av frågor, svar, aha-upplevelser och nya perspektiv kring vår tids stora politiska och ekonomiska spörsmål. Hur kan blomstrande länder plötsligt stå vid randen av bankrutt? Hur kommer det sig att så många drabbas av sänkt lön, skuldsättning och arbetslöshet? Varför håller oroliga politiker bankerna under armarna?
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
När du är färdig med kursen så har du ett brett batteri av idéer och koncept för att förstå samtiden med. Det är på många sätt en svindlade samtid vi lever i, men du kommer att kunna diskutera detta med båda fötterna på jorden. Utan svindel.
Länk till kursen på skolans webbplats
https://bona.nu/course/finanskris-ek-och-politik/