Allmän kurs på gymnasienivå

Behörighetsgivande kurs Bona folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs motsvarar gymnasienivå och är till för dig som vill kunna söka jobb eller studera vidare. Men på Bona är det mycket mer än så. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2023

Kostnader: 300 kr per termin (Avgift för studerandeförsäkring, studiematerial/kopior och studieresor.)

Kontakt: Peter Ragnarsson

Telefon: 0725806389

E-post:
peter@bona.nu

Vi vill hjälpa dig att hitta nya möjligheter i livet, och stärka dig i din tro på att du klarar av det. Hos oss känner du dig aldrig utanför. Vi arbetar som kamrater i en grupp, och ställer inte en massa krav på varandra. Tillsammans tar vi reda på saker och ting och så länge som du är närvarande, så fixar vi det här.

Innehåll

Bona fungerar inte som den traditionella skolvärlden. Vi har varken läxor eller prov. Här finns inte färdiga läroböcker som alla plöjer igenom på samma vis utan du kan själv välja vad du vill fokusera på och få den hjälp som just du behöver. Grundidén är att få gymnasiekompetens och vill du mer än så, så hjälps vi åt så att du når dit. Hos oss är det inte fusk att hjälpa sina kamrater, som i den traditionella skolvärlden.

Vi jobbar mycket med teman som kopplar ihop ämnena så att det blir roligare och mer effektivt. Det kan vara stora teman som ett helt land eller små saker som en kopp kaffe. Varje tema täcker naturkunskap, samhällskunskap, historia, och religion, svenska och engelska. Matematik läses som enskild ämne, men kan ingå i temat också. 

Vi pratar också mycket om hur samhället fungerar, och vad du och vi kan göra för att förändra det.

Anpassade studier

Bona har ett genomgående digitalt arbetssätt. Vi strävar efter att allt innehåll ska finnas digitalt ifall att du skulle behöva repetera eller studera hemifrån. Skolan har datorer som vi lånar ut till deltagarna under studietiden. Vi vill underlätta för dig som deltagare att nå dina mål, utefter dina och våra förutsättningar. 

Allmän kurs ger dig kunskaper motsvarande gymnasienivå och ger dig möjligheter till att kunna söka jobb eller studera vidare. Många som går kursen får också en starkare tro på sig själva och vågar prova fler saker.

Olika inriktningar vid behov

Alla har vi olika förutsättningar för att nå våra mål. Vid behov kan kursen anpassas till olika inriktningar. 

Allmän kurs för dig med SVA

Har du ett annat språk än svenska som förstaspråk? Då är detta kursen för dig. Här får du lära dig grundläggande kunskaper i flera ämnen som gör att du kan ta dig vidare till studier eller arbete. Tillsammans hittar vi dina vägar framåt.

När du är färdig med kursen så får du omdöme på samma sätt som i våra andra allmänna kurser. Det innebär bland annat att du kan uppnå behörighet för att studera vidare på yrkeshögskola eller högskola. Vi kommer att engagera oss i din framtid och stötta dig i att se just dina framtidsmöjligheter.

Allmän kurs för personer med funktionsvariationer

Detta är kursen för dig med autismspektrumtillstånd (AST), ADHD eller en liknande funktionsvariation. Här får du möjlighet att fokusera på det som just du är intresserad av, samtidigt som du får en bred gymnasiekompetens. Undervisningen är mer flexibel än i den traditionella skolvärlden, men det finns alltid hjälp att tillgå.

Allmän kurs ger dig kunskaper motsvarande gymnasienivå och ger dig möjligheter till att kunna söka jobb eller studera vidare. Många som går kursen får också en starkare tro på sig själva och vågar prova fler saker.

Vi arbetar med lugn, struktur och förutsägbarhet så att du alltid vet vad som händer och vad som är på gång. Du kan studera i din egen takt och få gott om hjälp från läraren, vilket gör det både roligare och lättare. Dessutom har vi varken läxor eller prov.

Det betyder att du alltid har en trygg grund att stå på här på Bona. Stegvis höjer vi kraven så att du blir bättre på att studera självständigt och målinriktat, för att förbereda dig på att studera vidare.

 

Om tiden på allmän kurs
Hur länge du går på allmän kurs beror på hur mycket tid du behöver för att komplettera dina tidigare studier på högstadiet och gymnasiet. Det handlar om 1 - 3 år med start på höst eller vårtermin. Under tiden på allmän kurs hinner mycket hända, inte bara kunskapsmässigt. Tanken är att du får möjlighet att känna efter vad du verkligen vill göra. Efter tiden Bona kan du välja studier på högskola eller gå direkt ut i arbetslivet. 

Du får behörighet i de gymnasiegemensamma ämnena: svenska, engelska, matematik, naturkunskap, religionskunskap, historia och samhällskunskap. I de flesta ämnena kan du läsa in högre behörigheter.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Kursen ger möjlighet att uppnå grundläggande behörighet från folkhögskola som sedan ger möjlighet att söka till yrkeshögskola, högskola och universitet i folkhögskolans kvotgrupp.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://bona.nu/kurser/allman-kurs/

Bona folkhögskola

Vi må vara en skola, men vi är så mycket mer än så. Visst bygger vår verksamhet på bildning, men vi gör så mycket mer än så. Vår skola är en fri zon, med hjärta, kunskap, värderingar och samhällsengagemang. Våra olikheter berikar oss och ger nya perspektiv. Tillsammans skapar vi en trygg atmosfär av kunskap och vänskap, som stärks av att alla som är här verkligen vill vara det.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bona folkhögskola
Urban Hjärnes Väg 11
591 30 Motala

Telefon: 0141-20 95 80
E-post: info@bona.nu
Webbadress: http://www.bona.nu/