Socialism idag? Marx, politik och ekonomi

Profilkurs, Distanskurs Bona folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs
Är du intresserad av politik och ekonomi, och nyfiken på Marx och nationalekonomi? Då är detta kursen för dig, där vi ägnar oss åt litteraturstudier och uppsatsskrivande.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Inga, förutom intresse för samhällsfrågor.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 21 aug 2023 - 12 jan 2024

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Kostnader: Resor till seminarierna. Kurslitteratur.

Kontakt: Mikael Vinberg

Telefon: 072-5806386

E-post:
mikael@bona.nu

Vad kan en man från 1800-talet lära oss om samhället idag och i framtiden? En hel del faktiskt, och det kommer du märka under den här terminen. Kursen riktar sig till dig som inte har några förkunskaper om ekonomi och politik. Men även du med förkunskaper kan ha stor nytta av att gå igenom grunderna ordentligt. Gemensamt för alla deltagare är att vi är intresserade av samhället och hur det fungerar.

Innehåll

Kursen innehåller två seminarier som kommer att ske digitalt. På det första seminariet introducerar vi Per Månssons bok, Karl Marx – En introduktion. Vi läser även andra texter, men den här boken följer oss igenom hela kursen. Under seminariet träffas vi och lär känna varandra, och bildar studiegrupper som följer oss under kursens gång. På första seminariet introduceras också distansarbetet.

Vi bearbetar bokens innehåll tillsammans, bland annat med hjälp av studiehandledning. En viktig del i kursen är att koppla boken till nutida ekonomiska och politiska frågor och problem. I slutet av kursen hålls det andra digitala seminariet, där vi knyter ihop säcken och tillsammans diskuterar politik och ekonomi utifrån Marx.

Anpassade studier

Bona har ett genomgående digitalt arbetssätt. Vi strävar efter att allt innehåll ska finnas digitalt ifall att du skulle behöva repetera eller studera hemifrån. Vi vill underlätta för dig som deltagare att nå dina mål, utefter dina och våra förutsättningar.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
När du är färdig med kursen kommer du att ha en fördjupad förståelse för vad socialism är och kan vara, utifrån Marxs idéer. Få personer har gjort så många träffsäkra iakttagelser av det borgerliga samhället som Marx, och du kommer fascineras av hur relevanta och aktuella de är än idag, nästan 150 år senare.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://bona.nu/kurser/socialism-idag-marx-politik-och-ekonomi/

Fler kurser inom: Entreprenör / Ekonomi Samhälle

Bona folkhögskola

Vi må vara en skola, men vi är så mycket mer än så. Visst bygger vår verksamhet på bildning, men vi gör så mycket mer än så.

Vår skola är en fri zon, med hjärta, kunskap, värderingar och samhällsengagemang. Våra olikheter berikar oss och ger nya perspektiv. Tillsammans skapar vi en trygg atmosfär av kunskap och vänskap, som stärks av att alla som är här verkligen vill vara det.

Läs mer om skolan

Postadress:
Bona folkhögskola
Svarta gatan
591 46 Motala

Telefon: 0141-20 95 80
E-post: info@bona.nu
Webbadress: http://www.bona.nu/