Konstskola I - En plattform inför högre konstnärlig utbildning - Liljeholmen

Liljeholmens folkhögskola


Ansök nu
Konstskolan I är en grundläggande utbildning som ger dig en god kunskap i måleri, bildkomposition, färglära, teckning, keramik och design\formgivning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 29 maj 2020

Kontakt:
Maja Almqvist

Telefon: 0494 - 797 00
E-post:
bild@liljeholmen.nu

Liljeholmen är en kreativ miljö där du har tillgång till bra ateljéer dygnet runt, även på helgen. Lärarna på konstskolan är yrkesverksamma konstnärer med lång erfarenhet av undervisning och har högskoleutbildning inom konst.


Grundläggande konstnärlig utbildning

Konstskolan I är en grundläggande utbildning som ger dig en god kunskap i måleri, bildkomposition, färglära, teckning, keramik och design\formgivning. Du får undervisning av engagerade lärare med lång erfarenhet och du får många tillfällen till att utveckla ditt eget framtida konstnärskap. 

Övergripande mål och syfte

Konstskolan I ger en grundläggande och bred utbildning i de flesta konstnärliga områden inom bild och form. Stor vikt läggs vid undervisning i komposition, färglära och form samt praktisk hantering av metoder och material. Eleven skall efter genomgången kurs kunna gå vidare på egen hand eller söka sig till fördjupad utbildning. 

Pedagogik 

Stommen i utbildningen är lärarledda lektioner med genomgång och exemplifiering av det genomgångna via varierande exempel ur såväl konsthistorien som samtida konstnärers verk. Varje pass följs sedan upp med gemensam redovisning av elevernas arbete. Utvecklingen av självständighet och egen tillit i det konstnärliga arbetet sker via sju blockveckor spridda över läsåret som genomförs tillsammans med konstskolan II där eleven får pröva sig själv i genomförande av definierade blockteman.

Upplägg och planering

Huvuddelen av utbildningen genomförs via s.k. normalveckor som innehåller genomgångar arbets och uppföljningspass i olika begrepp och teman inom måleri, keramik, kroki, teckning och konstorientering. Undervisning i huvudbegreppen komposition, färglära och form sker fortlöpande inne i de olika ämnena. Stor vikt läggs vid de gemensamma samtalen om arbetspassens resultat.

Inriktningar och profiler

Utbildningen är inriktad mot långsiktig hållbarhet både när det gäller den personliga hälsan och den yttre miljön. Val av material och arbetsmetoder motsvarar högt ställda krav på hälsa och miljö.

Delkurser

Skulptur, modellmåleri, djup och högtrycksgrafik, studiebesök, design\formgivning, dokumenterade foto och animation.

Ämnen

Måleri, material, metoder, bildbyggnad, bildspråk, färglära, komposition, form, keramiska grundtekniker, keramisk formgivning, skulptur, kroki, grafik, teckning och konstorientering.

 


Länk till kursen på skolans webbplats
https://liljeholmen.nu/konstskola/