Konst & Designskolan I - En plattform inför högre konstnärlig utbildning - Liljeholmen

Ansökan stängd

Konst & Designskolan I - En plattform inför högre konstnärlig utbildning - Liljeholmen

Liljeholmens folkhögskola

Ansökan stängd

Hos oss får du en grundläggande konstutbildning med ett valbart andra år som förbereder dig mot vidare studier på konsthögskola, bildlärarutbildning, arkitekt eller designhögskola.

 Men målet kan också vara att jobba som aktiv konstnär efter utbildningen hos oss.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att ansöka till Konst & Design I så krävs inga förkunskaper, men vi gissar att du har ett intresse för form och färg. Du ska skicka in arbetsprover och personligt brev. För mer info se hemsidan: www.liljeholmen.nu

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 30 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Maja Almqvist

Telefon: 0494 - 797 23
E-post:
bild@liljeholmen.nu


Verkstäder och plats

Liljeholmen ligger i vackra Rimforsa straxt utanför Linköping. Här har du natur och badsjö utanför knuten. Kommunikationerin till Linköping och vidare är väldigt goda.

Du har tillgång till alla verkstäder under hela dygnet. På skolan finns en stor atelje för måleri, grafikverkstad, keramikverkstad, design/teckningssal, animationsrum och ett mindre snickeri. 

År två har du en egen personlig atelje i det nya ateljehuset.

På skolan finns också ett galleri där vi tränar utställningsteknik och där du som deltagare kan ha egna utställningar.

 

Ämnen du läser hos oss

Första året läser du en rad baskurser för att bli tekniskt skickligare men också för att hitta ditt ditt eget konstnärliga uttryck att bygga vidare på. 

Måleri: 

Du får jobba med akryl, olja och akvarell, du tränas i bildkomposition för att lära dig se hur en bild ska byggas upp. 

Keramisk formgivning:

Vi går igenom en rad tekniker, ringling, kavling, drejning, glasyrteknik. Stor vikt läggs på att träna upp ditt formspråk.

Design:

Vi går igenom hela designprocessen, från tanke till färdigt föremål. Du jobbar både digitalt och konstruerar föremål för hand. 

 

Du kommer också ha teckning, grafik,kroki och animation under första året. Vi provar på glasfusing, återbruksdesign och offentlig konstnärlig gestaltning.

 

Lärare

Alla lärare på Konst & Designskolan är yrkesverksamma konstnärer med högskoleutbildning i sitt ämne och har lång pedagogisk erfarenhet.

Elin Redin har studerat måleri läst animation på Konstfack. Martijn Van Den Bosch har läst arkitektur och design på Rietveld Academie i Holland  och på Konstfack. Cecilia Uhlin har läst grafik på Grafiska högskolan och Maja Alqvist är utbildad i  keramik och formgivning på  Bath Spa University i England.

Under året tar tar vi ibland också in gästlärare som undervisar i andra tekniker än vad vi fasta lärare arbetar med.

 

Studieresor, utställningar

Varje år åker vi på en längre konstresa och utforskar offentlig konst på gator och torg, besöker gallerier och konsthallar. Vi tittar på klassisk konst men försöker också leta upp spännande nya konstnärer som ställer ut. De senaste åren har vi varit i Köpenhamn men det är upp till årets klass att bestämma resmål. Vi besöker också utställningar i närområdet, åker på skissresor och gör besök i olika konstnärers ateljeer för att lära oss olika arbetssätt. 

Varje år har vi ett flertal tillfällen att ställa ut. Vi har två fasta konsthallar i Linköping där vi har utställningar under våren men under året brukar det komma flera förfrågningar från gallerier om deltagare från utbildningen vill ha utställningar. Ni har också tillgång till skolans galleri för egna utställningar under året. Vi har också en fast julutställning i December och en avslutningsutställning innan sommaren.

 

Antagningen

För att ansöka till Konst & Design I så krävs inga förkunskaper, men vi gissar att du har ett intresse för form och färg.

Du ska skicka in minst fem arbetsprover, det kan vara teckning, måleri eller föremål i 3D. Vi vill inte ha orginal utan du skickar foton på det du vill ansöka med.

Vi vill också ha ett personligt brev från dig där du berättar varför du vill läsa konst och vad dina mål med utbildningen är.

Vi har intervjuer med sökande över telefon under våren. 

Har du frågor eller vill boka ett besök hos oss så hör av dig till oss på telefon: 0494 79723 eller skicka ett mail till maja.almqvist@liljeholmen.nu

Länk till kursen på skolans webbplats
https://liljeholmen.nu/konstskola/