För dig som dansat mycket och vill utveckla din teknik/scenvana inom balett, jazzdans, modern dans och streetdance. Improvisation, komposition, produktion, fys/alt träning, anatomi och näringslära.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Audition, Intervju

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 3 jun 2021

Plats för kursen: Dansens Hus, Linköping

Kontakt:
Åse Wallberg

Telefon: 070-338 67 47
E-post:
ase.wallberg@lunnevad.se

 

Om utbildningen

Vi arbetar utifrån övertygelsen om att dagens dansare behöver ha en bra och stabil grund i flera olika dansstilar. Vår uppfattning är också att dansare av idag behöver ha en förståelse för dans som konstform och som yrkesfält, både nationellt och internationellt. Dessutom tror vi på att alla har ett personligt uttryck och språk i sin dans. Under dina studier hos oss kommer du att få hjälp att hitta detta och utvecklas till den dansare som just du vill bli.

Linjens mål är…

 • Att utveckla elevernas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig konstnärligt inom dans.
 • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom danssektorn.

Innehåll

Under läsåret dansar du varje vecka balett, modern dans, street och jazzdans. Du kompletterar dansträningen med fysträning som kondition och styrka, men också yoga. För att öka din bredd och förståelse för dans lägger vi stort fokus även på dansproduktion, dansimprovisation och komposition samt dansteori. Du medverkar i dansföreställningar, åker på studieresor, tittar på professionella dansföreställningar och träffar spännande gästlärare. Om du dessutom har funderingar på att i framtiden undervisa inom dans eller är lockad av en karriär inom musikal eller show erbjuder vi valbara kurser i dansmetodik och pedagogik samt sång.

Ämnen:

 • Dansteknik
 • Produktion
 • Improvisation och komposition
 • Fysträning, exempelvis löpning, boxning, tabata
 • Alternativ träning, exempelvis yoga, somatisk träning
 • Dansteori och omvärldsorientering
 • Näringslära
 • Anatomi

Tillval:

 • Dansmetodik och pedagogik
 • Sång

Internationellt samarbete

Med Västra Nylands Folkhögskola utanför Helsingfors genomför vi regelbundet antingen lärarbyte eller deltagarbyte.

På vårterminen åker vi till Sitges utanför Barcelona och besöker Institute of the Arts Barcelona (IAB). Där tar vi del av den ordinarie verksamheten på skolan samt anordnar workshops, masterclasses och auditions i samarbete med IAB. Den spanska skolan har kandidatprogram i bland annat dans och musikal. Efter avslutad utbildning hos oss har flera av Danslinjens deltagare gått vidare hit.

Observera att studieresan kan innebära vissa kostnader för deltagaren.

Särskilda förkunskaper

Du ska ha dansvana från en eller helst flera danstekniker: balett, modernt, street och jazz. Under audition väger vi samman följande faktorer: den sökandes förkunskaper i de olika dansämnena, fysiska förutsättningar, kreativitet, musikalitet, rörelsekvaliteter, uttryck och inlärningsförmåga. Vi söker deltagare som har en stark motivation och god samarbetsförmåga. Vi strävar också efter att sätta samman en pedagogiskt väl fungerande grupp.

Om audition

Efter att du skickat in din ansökningsblankett kallas du till ett antagningsprov/audition. Audition syftar till att du praktiskt ska kunna visa dina kunskaper som dansare, att du ska ha möjlighet att träffa oss lärare på utbildningen och att vi ska få träffa dig. Vi vill att dagen ska bli en rolig erfarenhet där man får dansa mycket och ha flera chanser att visa vad man kan.

Audition pågår under en heldag och består av två delprov. Alla genomför delprov 1 men till delprov 2 sker en första gallring, vilket innebär att alla inte deltar i delprov 2.

Delprov 1 är något vi kallar allmänt rörelseprov. Det är en dansklass på 60 minuter där vi blandar moment som finns i alla eller flera av de dansstilar som utbildningen innehåller; exempelvis plié, tendu, improvisation, rytmik och koreografi.

I delprov 2 fokuserar vi renodlat på de olika dansstilarna med 30-minutersklass vardera i balett, modern dans, jazzdans och street.

Dagen avslutas med en kort intervju där du får möjlighet att motivera varför du vill gå hos oss.

Under hela dagen finns elever från utbildningen på plats för att svara på frågor och hjälpa till i största allmänhet!

Audition: 1-2 maj

Ansök här via skolans webbplats

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Under dina studier hos oss vill vi att du ska utvecklas till den dansare som just DU vill bli. Vi tror att dansare idag behöver ha en bra och stabil grund i flera olika dansstilar. Vi tror också på att dansare av idag behöver ha en förståelse för dans som konstform och som yrkesfält, både nationellt och internationellt. Vi tror också på att alla har ett personligt uttryck och språk i sin dans, detta kan vi hjälpa dig att hitta.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.lunnevad.se/utbildningar/dans/