Danslinjen- projektår är en fördjupning som passar dig som har ambitioner att i framtiden arbeta som till exempel danspedagog, koreograf, producent eller som vill lära dig mer om entreprenörskap och att driva projekt inom dans.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Audition, Intervju, personligt brev

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 3 jun 2021

Plats för kursen: Linköping

Kontakt:
Åse Wallberg

Telefon: 070-338 67 47
E-post:
ase.wallberg@lunnevad.se

 

Om utbildningen

 

Danslinjens projektår innebär att du får erfarenhet av att starta, driva och avsluta ett större projekt inom dans. Här ingår allt ifrån att komma på den kreativa idén, skriva projektansökningar, kalkylera ekonomi, planera, hitta samarbetspartners och koreografera till att dansa, genomföra workshops och föreställningar, marknadsföra och som avslut redovisa och utvärdera. Du får en mycket god inblick i vad det innebär att arbeta som frilans inom dansvärlden i Sverige. Kanske du efter detta år vågar sjösätta en av dina egna projektidéer…

 

Innehåll

 

Precis som på Danslinjen-dans har du daglig dansträning − även här i en bredd av stilar; balett, modern och nutida dans, jazzdans samt street.

 

Ämnen:

 

  • Dansteknik
  • Dansimprovisation
  • Danskomposition och koreografi
  • Entreprenörskap
  • Dansmetodik och pedagogik
  • Dansteori och omvärldsorientering
  • Fysträning, exempelvis löpning, boxning, tabata
  • Alternativträning, exempelvis yoga, somatisk träning
  • Projekt

 

Communitydans

 

En viktig aspekt av utbildningen är dess samhällsengagemang. Hur möter vi och bemöter vi andra människor i vår praktik? Vilken roll har vi som ledare/koreograf/pedagog? Vi utgår ifrån folkbildningens syn på den aktiva deltagaren och demokratiska arbetssätt. Utbildningens projekt är förankrade i samhället, vissa av dem genom så kallad communitydans.

 

Communitydans blir allt vanligare i Sverige. Dansinstitutioner som exempelvis Skånes Dansteater har i flera år drivit projekt av den här typen i Malmö. I Stockholms stad driver man projektet KoKo-kommunkoreograf, där danskonstnärer gör dansen till en del av samhället. Communitydans kan se ut på många olika sätt men det centrala för arrangemangen är att de utgår ifrån en plats, dess invånare och deras berättelse.

 

Praktik

 

Under höstterminen genomförs en veckas praktik som deltagarna, med handledning, själva ordnar. Praktiken kan utföras hos en koreograf, pedagog, producent, på en teater, skola eller dylikt.

 

Särskilda förkunskaper

 

Du som söker till Danslinjen-projektår bör ha god dansvana i en eller flera danstekniker: balett, modernt, jazz och street. Du får också gärna ha erfarenhet av eget skapande i dans och/eller av att undervisa i dans. Vi söker deltagare som har engagemang, drivkraft och god samarbetsförmåga. Vi lägger därför särskilt stor vikt vid det personliga brevet där du kan motivera varför just du vill gå den här utbildningen och vad du skulle kunna tillföra. Vi strävar efter att sätta samman en pedagogiskt väl fungerande grupp.

 

Audition

 

Efter att du skickat in din ansökningsblankett kallas du till ett antagningsprov/audition. Audition syftar till att du praktiskt ska kunna visa dina kunskaper, att du ska ha möjlighet att träffa oss lärare på utbildningen och att vi ska få träffa dig.

 

Audition sker genom en kompositionsuppgift i grupp samt intervju. Kompositionsuppgiften delas ut och genomförs på plats och kan alltså inte förberedas i förhand.

Audition: 3 maj

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.lunnevad.se/allman-information-danslinjen