• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  24 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs
För dig som håller på med bilder eller skulptur i någon form och vill utveckla och bredda dina kunskaper.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: arbetsprover, test och intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Materialkostnad ca 1500 kr/år.Förbrukningsavgiften är 75 kr/vecka. Detta är en avgift samtliga deltagare betalar för att bidra till gemensamma kostnader.

Kontakt: Alice Fyles

E-post:
Alice.fyles@lunnevad.se

Konstlinjen

Vår konstlinje är en ett eller tvåårig utbildning på förberedande nivå. Här får du de kunskaper och färdigheter inom bildområdet som krävs för att bli antagen till konstnärliga högskoleutbildningar eller för att kunna arbeta vidare på egen hand. Vi ger dig grundkunskaper inom teckning, målning, grafik, skulptur, kroki, design, digital bildbehandling, keramik, konstorientering, projektarbete och handledning vid ansökan till vidare utbildning.

Kursens innehåll

Första året läser du alla ämnen, väljer du att fortsätta det andra året har du under vårterminen möjlighet att välja vad du vill fördjupa dig inom. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper. Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

Inspireras av konstresor och föreläsare

En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till stor del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst och design av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom ex. konst, design, illustration och utbildningsvägar.

Kursbeskrivning konst

Första året är alla kurser obligatoriska, andra året har du större möjlighet att välja. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper.

Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till stor del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom exempelvis konst, design foto och illustration.

Genom att delta i och arrangera utställningar samt få möjlighet att bland annat göra olika typer av illustrationsuppdrag får du också prova att göra saker utanför skolan.

Grundläggande arbetsmaterial tillhandahåller skolan, men du får räkna med en viss egen materialkostnad. I Konsthuset finns en “butik” där du kan köpa arbetsmaterial till låga priser.

Antagningskrav Konstlinjen

Vid antagningen bedöms din förmåga att uttrycka dig i bild och form. Vi bedömer också dina möjligheter att tillgodogöra dig undervisningen, samt din inställning till och engagemang för att gå på Konstlinjen. För att vi ska kunna bedöma detta ingår förutom sedvanliga ansökningshandlingar även arbetsprover i ansökan.

Dina arbetsprover kan vara teckningar, målningar, skisser, collage eller foton av tredimensionella arbeten. Om du avbildar saker i dina arbetsprover ser vi gärna att du gör det från verkligheten och inte från foton. Bifoga 8-10 arbetsprover som PDF-fil till ansokan.konst@lunnevad.se. Har du inte möjlighet att lämna arbetsproverna digitalt så går det också att lämna dem i fysisk form, kontakta oss i så fall på alice.fyles@lunnevad.se.

Ett av arbetsproverna ska vara en målning eller teckning förställandes en smörgås som är placerad ovanpå en tallrik med en gaffel, ett glas och ett mjölkpaket placerat bredvid. Målningen eller teckningen ska ha genomförts genom att avbilda objekten från verkligheten och inte från ett fotografi. Arbetsprovet ska heller inte ha genomförts med hjälp av spårning/tracing dvs. att du kalkerat digitalt.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig i bild och form.

 • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom konstsektorn.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.lunnevad.se/utbildningar/konst/konstlinjen-konst

Lunnevads folkhögskola

Lunnevads folkhögskola har en estetisk profil. Det både hörs och känns när man närmar sig skolan. Storband, kammarkör, folkmusik, balett, street, skulptur och grafik är några exempel på vad de studerande på skolans speciallinjer förkovrar sig i. Lärarna på dessa linjer är också verksamma som professionella musiker, konstnärer och dansare vilket innebär en hög kvalitet. På Allmän kurs läser man för behörighet, samtidigt som man kan utveckla sig inom estetiska ämnen. Vår skola ligger i en vacker miljö med god tillgång till övningsrum, konsertlokaler och ateljéer.

Läs mer om skolan

Postadress:
Lunnevads folkhögskola

583 92 Vikingstad

Telefon: 013-23 49 00
E-post: info@lunnevad.se
Webbadress: https://www.lunnevad.se/