Musiklinje Jazz

Profilkurs Lunnevads folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Du som går på jazzinriktningen får spela mycket ensemble i olika stilar. Vi har konserter nästan varje vecka och du har själv möjlighet att ordna egna spelningar. 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: instrumental- eller sångprov, gehörs- och teoriprov, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Förbrukningsavgiften är 75 kr/vecka. Detta är en avgift samtliga deltagare betalar för att bidra till gemensamma kostnader.

Kontakt: Per Eckerbom

Telefon: 073 061 10 19

E-post:
per.eckerbom@lunnevad.se

Musik på Lunnevad

Kursens innehåll

I jazzensemble får du prova på olika stilar och även själv välja stil och inriktning under vissa av ensembleperioderna. Standard- och rytmensemble ger dig tekniker för att snabbt lära in nya låtar och improvisera i udda taktarter. Under vecka 4 har vi repvecka och vecka 5 åker alla på turné. Du planerar upplägg, turnérutt och väljer musik tillsammans med de andra i din turnégrupp. Vårt fullbesatta storband, 5 saxar, 4 trumpeter, 4 tromboner, gitarr, piano, bas, trummor och sångsolister, repar varje vecka och gör ett flertal konserter varje år. Här får du en unik chans att träna upp en bra notläsning, lära dig de olika “rollerna” i bandet, spela standardrepertoar och nyskriven musik för storband och känna det sköna trycket i ett större band.

Kursbeskrivning 

Huvudinstrument alla inriktningar
På lektionerna jobbar vi med grundläggande teknik, tonbildning och musikaliskt uttryck. Du får också grundläggande kunskaper i din genres specifika musikaliska språk. Vi arbetar med också med ergonomi och övningsteknik. Lektionerna är individuellt utformade med utgångspunkt från din nivå och dina mål.

Biinstrument alla inriktningar
Inga förkunskaper krävs. Lektionerna utformas i samråd med din lärare.

Musikaliskt hantverk alla inriktningar
Här jobbar vi med att förbättra gehöret samt lär oss den musikteori som är nödvändig för att fungera som musiker i en ensemble; grundläggande musiklära såväl som arrangering. Vi jobbar i grupper om 1-5 deltagare, gruppsammansättningen baseras på din poäng vid teori- och gehörsprovet under antagningsveckan.

 

Jazzinriktning

Jazzensemble
Här spelar du musik utifrån olika teman som växlar mellan att vara lärarstyrda och deltagarstyrda. En av de deltagarstyrda perioderna avslutas med turnévecka. Gruppsammansättningen och ensemblelärarna växlar mellan de olika perioderna. Varje period avslutas med konsert. I jazzensemble får du även möta gästlärare och vår Artist in residence för läsåret.

Standards
Vi spelar Standardlåtar utifrån perspektivet att du skall hitta ditt sätt att lära in musiken utantill,vi jobbar med olika utgångspunkter för solospel,ensemblespel och melodispel. Centralt är att utifrån melodin i en låt kunna orientera sig harmoniskt! Vi jobbar också med olika samspelsövningar, olika sättningar och roller. En bonus brukar vara att din repertoarkännedom utökas.

Rytmensemble
Här spelar du låtar i udda taktarter,precis som i Standards lär vi oss dessa utantill och improviserar, målet är att solospelet mer ska kännas grundat i harmonier och melodi än taktart. Vi jobbar med samspelsövningar i olika former,melodi och solospel utifrån olika perspektiv. Målet är att ditt solospel ska kännas lika melodiskt starkt här som i en låt i exempelvis 4/4:a!

Storband
Här får du utveckla dina färdigheter i ensemblespel, både i sektion och i tutti. Vi jobbar med din förståelse för din roll i din sektion och i storbandet. Notation och utförande liksom tajming är viktiga moment. Du kommer att få spela musik från olika tidsepoker och arrangörer. Storbandet ger ett flertal konserter under läsåret. Som jazzsångare kommer du också att vara en del av storbandet.

Gemensam lektion
I ämnet jobbar vi med instrumentvisa grupperingar där teknik, frasering och samspel övas utifrån ett dialogorienterat arbetssätt. Du får även spela tillsammans med alla lärare på jazzinriktningen.

Jazzlyssning
Orientering inom jazzmusiken både i ett historiskt och nutida perspektiv. Här lyssnar vi inte bara utan pratar om musiken utifrån deltagarnas olika infallsvinklar.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig konstnärligt inom musik.

 • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom musiksektorn.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.lunnevad.se/utbildningar/musik/jazz

Lunnevads folkhögskola

Lunnevads folkhögskola har en estetisk profil. Det både hörs och känns när man närmar sig skolan. Storband, kammarkör, folkmusik, balett, street, skulptur och grafik är några exempel på vad de studerande på skolans speciallinjer förkovrar sig i. Lärarna på dessa linjer är också verksamma som professionella musiker, konstnärer och dansare vilket innebär en hög kvalitet. På Allmän kurs läser man för behörighet, samtidigt som man kan utveckla sig inom estetiska ämnen. Vår skola ligger i en vacker miljö med god tillgång till övningsrum, konsertlokaler och ateljéer.

Läs mer om skolan

Postadress:
Lunnevads folkhögskola

583 92 Vikingstad

Telefon: 013-23 49 00
E-post: info@lunnevad.se
Webbadress: https://www.lunnevad.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln