Allmän kurs - Tema Människan

Behörighetsgivande kurs Marieborgs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs nivå 1. Kursen motsvarar det första gymnasieåret.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022

Kostnader: Studierna på folkhögskola är kostnadsfria. Du har tillgång till kurslitteratur och datorer. För detta betalas en serviceavgift om 1000 kr per termin.

Kontakt: Jessica Amorsken, Per Johansson, Christian Holm, Andreas Scoufias

Telefon: 011-21 96 00

E-post:
tm@marieborg.org

Du studerar hur vårt samhälle fungerar, historiskt och i vår samtid. Tonvikten ligger på diskussion kring människans situation i samhället. Vi studerar hur demokratin historiskt växt fram och fungerar i Sverige samt hur välfärdssamhället byggts upp. 

Kursen syftar till att väcka förståelse och insikt om vårt samhälle genom att göra olika nedslag i vår samtid men också genom att studera dess uppkomst och historia. I kursen ingår också frågor om massmedia, klimat, ekonomi, litteratur m.m.

Du får prova på olika sätt att studera; allt från grupparbeten, diskussioner och studiebesök till enskilda arbeten och föreläsningar.

Kursinnehåll

Matematik, engelska, svenska, historia och samhällskunskap.

Temastudier av den allmänpolitiska och sociala utvecklingen i Sverige och omvärlden de senaste århundradena. Den offentliga sektorns framväxt, ekonomiska sammanhang, sociala reformer och utvecklingstendenser.

I samarbete med andra studerande väljer Du områden som väckt ditt intresse att fördjupa dig inom. I kursen lägger vi tonvikt på diskussion kring insikt om människans situation i samhället, historiskt och i nutida kontext. Därför ingår också studier i psykologi.

Helt lärarledda lektioner varvas med större och mindre grupparbeten, föreläsningar, intervjuundersökningar och studiebesök.

Under våren skriver du ett fördjupningsarbete som är relaterat till temat.

 

Marieborgs folkhögskola

Marieborgs folkhögskola är en mötesplats för människor i alla åldrar och från många kulturer. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och ger utrymme för reflektion, inspiration och personlig utveckling. Marieborg har tre kursplatser: Herrgården, Fröbel och Hageby.

Läs mer om skolan

Postadress:
Marieborgs folkhögskola
Box 724
601 16 Norrköping

Besöksadress: Marieborgsvägen 15

Telefon: 011-21 96 00
E-post: info@marieborg.org
Webbadress: http://www.marieborg.org/