Allmän kurs Profil: Människa och samhälle

Behörighetsgivande kurs Vadstena folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs är en kurs för dig som behöver utbildning eller komplettera din utbildning på gymnasienivå. Här kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022 - 7 jun 2023

Kostnader: Måltider, eventuellt boende, kursmaterial

Kontakt: Anna-Maja Stenson

Telefon: 076-797 05 01

E-post:
anna-maja.stenson@vadstenafolkhogskola.se

Kursen ger både grundläggande och särskild behörighet .

Profil: Människa och samhälle

Allmän kurs Profil: Människa och samhälle är en kurs för dig som behöver utbildning eller komplettera din utbildning på gymnasienivå. Här kan du läsa för grundläggande behörighet till högskola och universitet samt yrkeshögskola. Vi är ett starkt alternativ till Komvux!

Inom Profil: Människa och samhälle tar vi oss an människan i det nutida och framtida samhället, men även dåtiden. Vi studerar tematiskt och ämnesöverskridande inom ämnena samhällskunskap, historia och religion. Här fördjupar vi oss i filosofiska, sociala och existentiella samt dagspolitiska frågor. Vi arbetar ämnesöverskridande med alternativa redovisningsformer och knyter samman det estetiska och akademiska.

På allmän kurs läser du in grundläggande behörighet för vidare studier på yrkeshögskola eller högskolenivå samt läser högre behörigheter i vissa ämnen. Du läser matematik, svenska, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt psykologi. Du kan inte enbart välja att läsa enstaka ämnen utan måste ta del av hela kursens innehåll och upplägg.

Att studera på folkhögskola är mycket mer än att bara ha lektioner i de traditionella skolämnena. På Vadstena folkhögskola deltar de studerande i kursövergripande verksamhet med inriktning inom demokrati, kultur och bildning. Det kan till exempel vara temadagar, föreläsningar eller studiebesök. Det kan även förekomma andra schemabrytande aktiviteter som du som studerande förväntas deltaga i, då vi lägger stor vikt vid dessa aktiviteter. Detta deltagande räknas in i det studieomdöme du kan erhålla av oss efter avslutad skolgång och som tillsammans med dina behörigheter ger dig möjlighet att söka till universitet och högskola.

Hur lång din studietid blir hos oss baseras på din tidigare utbildning och bakgrund. Studietiden varierar mellan ett och tre år. 

Grundläggande behörigheter:

 • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1 b
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Historia 1a1

Följande särskilda behörigheter ges möjlighet att uppnå:

 • Matematik 2b
 • Matematik 3b
 • Samhällskunskap 1a2
 • Samhällskunskap 2
 • Historia 1a2
 • Historia 2a
 • Naturkunskap 2
 • Psykologi 1
 • Religionskunskap 2
 • Politik och hållbar utveckling

Egen utrustning / låneutrustning

I undervisningen används digitala läromedel och verktyg. Under skoltid använder du därför din egen bärbar dator eller Chromebook. Om du saknar tillgång bärbar dator eller Chromebook har du möjlighet att låna en av skolan. Läromedel lånas på skolan.

Studieomdöme

Efter genomgången kurs kan du få ett samlat utlåtande om din förmåga till fortsatta studier, ett studieomdöme. När du söker till högskolan konkurrerar du med andra sökande inom folkhögskolans egen urvalsgrupp med ditt studieomdöme.

Att studera hos oss

På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning inom demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet till studie- och yrkesvägledning för den som vill. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.

Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. Lärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss.

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på allmän kurs att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vadstenafolkhogskola.se/folkhogskolan/utbildningar/AllmMoS

Vadstena folkhögskola

 

Här finner du en lugn, vacker och historisk inspirationskälla för människor i livets olika skeenden. En mötesplats vid Vätterns strand med fina förutsättningar för studiero och lärande. Här finns kreativa och skapande miljöer och kurser med en mängd olika inriktningar. Vi vill verka för mångfald, öppenhet, tillhörighet, kreativitet och ett livslångt lärande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vadstena folkhögskola
Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Telefon: 0143-157 00
E-post: info@vadstenafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.vadstenafolkhogskola.se/