• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  19 augusti 2022
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vill du arbeta med kulturvård och föra kulturarvet vidare? Då är det här kursen för dig! 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2022 - 7 jun 2023

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri och ger dig rätt till studiestöd från CSN. Du måste betala för kost och vissa andra kringkostnader såsom studiematerial. För Kulturvårdarlinjen tillkommer materialkostnad. En riktlinje brukar vara ca 5000 kr per läsår.

Kontakt: Lotta Rehn

Telefon: 076-797 05 10

E-post:
lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Kulturvårdarlinjen är en ettårig grundutbildning som vänder sig både till dig som har ett allmänt intresse för kulturvård och till dig som har en mer yrkesinriktad målsättning.

Här kombinerar du praktiskt arbete med teoretiska ämnen. Du får känna på olika material och prova på hantverkstekniker i både mjuk och hård slöjd, göra intressanta studiebesök och koppla ihop det med stil- religion- och  konsthistoria  samt hantverkets utveckling. Du får lära dig om vård och underhåll av föremål samt materiallära. Du får även lära dig skilja på olika stilar, föremål och dess ursprung samt jobba med projektledning och entreprenörskap. Du får också tillfälle för praktik på arbetsplatser.  

Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom kulturvård, på högskolenivå exempelvis Byggnadsantikvarieprogrammet där du kan bli byggnadsantikvarie, kulturmiljöhandläggare, restaureringsarkitekt, bygglovshandläggare eller museipedagog. Ett annat exempel är Föremålsantikvariska programmet för att bli exempelvis föremålsvärderare, kulturarvsanalytiker, stiftsantikvarie, visningsvärd eller museiintendent. Linjen ger dig även en bra grund om du väljer att arbeta till exempel som vaktmästare i kyrkan, med en specialinriktning på kulturarvet kopplat till kyrkan. Som praktiker och byggnadsarbetare har du möjlighet att nischa dig inom byggbranschen med kulturvård.

Du har möjlighet att gå ytterligare ett år hos oss för att fördjupa dig inom ett visst område gällande kulturvård, alltifrån en viss typ av hantverksinriktning, inom projektledning eller inom den administrativa inriktningen med byggnadsdokumentation med mera. Du kommer även ha möjlighet att komma ut på praktik inom den inriktning du väljer.

Teoretiska och praktiska kunskaper får du genom att arbeta både självständigt och i grupp. Under vårterminerna anordnar vi en utställning där vi visar upp vårt arbete. Undervisningen kompletteras med studiebesök, praktik och specialföreläsningar.

All undervisning sker på svenska.

Exempel från kursplanen 

 • Byggnadshistoria
 • Konsthistoria-föremål och design
 • Stil och epoker
 • Juridik-Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation
 • Restaurering
 • Föremålens material och tekniker i ex trä, sten, glas , smide, textilvård
 • Projektledning
 • Studiebesök och praktik 

Ytterligare teoretiska kurser

 • Stilhistoria
 • Hantverkets utveckling
 • Entreprenörskap

Att studera hos oss

På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.

Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. Lärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vi satsar väldigt mycket på att erbjuda bra mat i en trevlig miljö som är lagad från grunden och av så mycket närodlade och svenska råvaror som möjligt.

Internat

Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på allmän kurs att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.

Fler kurser inom: Hantverk Textil / Vävning Kultur

Vadstena folkhögskola

 

Vadstena folkhögskola är en lugn, vacker och historisk inspirationskälla för alla människor i livets olika skeenden. En mötesplats med fina förutsättningar för studiero och lärande. Här finns kreativa miljöer och kurser med en mängd olika inriktningar. 

Vi vill verka för mångfald, öppenhet, tillhörighet, kreativitet och ett livslångt lärande!

Läs mer om skolan

Postadress:
Vadstena folkhögskola
Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Telefon: 0143-157 00
E-post: info@vadstenafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.vadstenafolkhogskola.se/