Textillinjen omfattar två terminer. Den vänder sig både till dem som har ett allmänt intresse för textilt arbete och till dem som har en mer yrkesinriktad målsättning mot t ex slöjdlärarutbildning, högre vävutbildning, designutbildning eller arbete som kurs- och studiecirkelledare. Linjen ger dig en bra grund för vidare studier inom textila ämnen.
Vi börjar läsåret med att lära oss hur ett tyg blir till genom att väva och ha tillhörande bindningslära och vävteori. Färg och form samt materiallära kommer med som en naturlig del i det hela när vi formger och planerar vävar. Efter ungefär halva första terminen går vi över till klädsömnad med mönsterkonstruktion. Även här ingår färg och form samt materiallära. Vi designar våra kläder och syr efter personliga mått.
När andra terminen börjar återgår vi till mer vävning för att vid andra halvan av terminen fylla på med mer sömnad.
Parallellt med detta har vi knyppling, konstsömnad (broderi), screentryck, textilthistoria, kroki samt andra hantverkstekniker som t ex sticka och virka. Vi har också temadagar då vi växtfärgar, tovar, spinner mm.
Undervisningen kompletteras med studiebesök, resor, specialföreläsningar, anordnande av textilutställning,mm. Tillsammans med övriga skolan läser vi blockämnen en eftermiddag i veckan. Ämnen som vi väljer i olika perioder som t ex dans, styrketräning, akvarellmålning, filosofi, poesi mm.
Undervisningen är mycket fri och under stort eget ansvar. Du använder dig av din kreativitet och kunskap för att lösa de problem som uppstår när du utvecklar din idé till färdig textil produkt. Varje ämne inleds med lärarledda lektioner. Därefter väljer du själv vad du vill göra i given teknik, på så sätt kan du styra din egen studietakt. Lärare finns tillgängliga för lektioner, handledning och diskussion under stor del av den schemalagda tiden. Eftersom vi antar nya deltagare varje termin kommer du bli van att arbeta som mentor och har tillfälle till repetition.
Vi arbetar i stora ljusa lokaler med härlig atmosfär. Våra symaskiner är hushålls-, overlock- och industrimaskiner. Vävstolarna är utrustade med antingen trissor eller kontramarsch med upp till 16 skaft och trampor.
Vadstena har sedan medeltiden förknippats med textil verksamhet. Nunnorna i det medeltida klostret var kända för sin stora skicklighet i broderi och annat textilt hantverk. Produkterna från kammarduksfabriken i Vadstena slott under 1700-talet väcker ännu beundran. Inte minst förknippas Vadstena med knyppling och Vadstenaspetsar är ett internationellt begrepp.
Ämnesplan:
- Vävning med vävteori och bindningslära
- Mönsterkonstruktion med detalj- och klädsömnad
- Konstsömnad (broderi)
- Knyppling
- Färg och form
- Hantverkstekniker
- Materiallära
- Textilhistoria
- Blockämnen
Att studera hos oss
På Vadstena folkhögskola deltar deltagarna i kursövergripande verksamhet med inriktning på demokrati, kultur och bildning. Där ingår även utvecklingssamtal/ mentorssamtal med varje deltagare. Det finns också möjlighet för den som vill till studie- och yrkesvägledning. Skolans policy är att deltagarna skall vara drogfria och att de har varit drogfria minst ett år innan studierna påbörjas.
Här på Vadstena folkhögskola sätter vi stort värde på måltiden som samlingspunkt för ökad gemenskap. Lärande sker hela tiden och alla människor är på så vis med och bidrar till det. Det är en viktig del i folkbildningen! Det är därför inte möjligt att välja bort maten utan maten ingår i paketet då du väljer att studera hos oss. Vi satsar väldigt mycket på att erbjuda bra mat i en trevlig miljö som är lagad från grunden och av så mycket närodlade och svenska råvaror som möjligt.
Internat
Vadstena folkhögskola erbjuder studerande på allmän kurs att bo på skolans internat. Att bo på internatet innebär att du som studerande bor i ett enkelrum med egen dusch/wc samt äter måltider (frukost, lunch, för- och eftermiddagskaffe fem dagar i veckan samt kvällsmat måndag, tisdag och onsdag) i skolans matsal. På internatet har du tillsammans med de andra internatboende tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt kök.