Scenkonst-påbyggnadsutbildning

Valla folkhögskola


Ansökan stängd
Scenkonst påbyggnad är för dig som har tidigare erfarenhet av scenisk gestaltning i någon form. Här får du möjlighet att fördjupa och utveckla dina uttryck genom att producera originalmaterial.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: Lunch och förmiddagskaffe 57 kr/dag. Allmän serviceavgift 500 kr/termin.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 12 jun 2020

Kontakt:
Carola Råström

Telefon:
E-post:
cr@valla.fhsk.se

Kursmomenten löper in i varandra och färdigheterna utvecklas därför hela tiden i ett sammanhang. Vi arbetar dagligen utifrån varierande utgångspunkter och uttrycksformer och utvecklar förmågan att kunna ”skriva på golvet”; att fånga upp en impuls – karaktärisera, konkretisera och ta den till frasering, innehåll, form samt föreställning. Improvisation och komposition utforskas och reflekteras över genomgående i alla ämnen, både som färdighet och konstnärlig metod.

Utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att finna ditt unika skapande.

 

Dagarna sträcker sig från 09:00 till 15:00, måndag-fredag. Räkna med längre dagar i samband med produktion. Kursspråk är svenska/engelska beroende på gruppsammansättning.

Föreställningar och öppna klasser hålls regelbundet.

Skådespelarteknik

Vi utforskar olika metoder och skådespelartekniker stammande från Konstantin Stanislavskijs metoder, som t ex Ivana Chubbuck. Brecht gör sig lite påmind ibland och vi arbetar med improvisation a la Keith Jonstone. Detta varvat med teater- och filmhistoria, text- och textanalys, process, skrivande/skapande av dramatik, scenarbete, byggande av karaktär och iscensättning. För att nå insikt i en skådespelares process är även regi och konstnärligt ledarskap en viktig del av utbildningen.

Fysisk teater

Vi tränar fysisk storytelling, rörelse, neutralmask och fysisk komedi- såsom clown och comedia dell´artre. Utmanar, utforskar och upptäcker kroppens uttryck och möjligheter. Vi jobbar med att hitta timing, fokus och renhet i rörelser för att öka medvetenheten i sceniska uttryck.

Röstarbete

Lär känna din röst genom utforskning i rörelse, både i sång, tal och ljud, solo och i grupper, med och utan musiker. Utforskande av: rytm, projektion, olika ljudkvaliteter, närvaro, energi, uttryck, teknik och hur man får ett sant musikaliskt möte med en musiker.

Originalmaterial

Utforska och utforma originalmaterial baserat på improvisation: lyssna, fånga en impuls, improvisation, fantasi, utforska och åter-utforska, utforma material, sätta material, formulering, komposition, vad vill du säga och varför? Originalmaterial inkluderar att skriva låtar, dikter, texter, koreografera dans, storytelling-stycken samt slutligen skapa ett solo- eller gruppstycke som deltagarna finner intressant.

Rörelse/dans

Dagliga övningar för att utveckla kroppsmedvetenhet, lyssnande, närvaro, teknik och improvisationsförmåga. Med hjälp av olika tekniker inom plastik och mim integrerar vi kroppen i det konstnärliga uttrycket. Danstekniska grunder och fysisk styrka, rytmik och koordination är viktiga moment i utbildningen.

Reflektion och kritisk reflektion

Reflektion och kritisk reflektion / konstruktiv kritik praktiseras varje dag för att utveckla varje deltagares uppfattning och medvetenhet. Detta är en hörnsten i utbildningen.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://valla.fhsk.se/utbildningar/scenkonst