Lärarassistentutbildning

Albins folkhögskola


Ansökan stängd

Som lärarassistent blir du en viktig del av skolans arbetslag och elevers möjlighet till en god skolgång. Idag är behovet hos elever större än någonsin i kombination med att lärare får ägna mer och mer av sin tid till andra uppgifter som denne inte har utbildning för eller ryms inom den pedagogiska tjänsten som lärare.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: 15 oktober

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du som har en treårig examen från folkhögskola eller gymnasium med grundläggande behörighet är välkommen att söka. Under november 2019 kommer antagningen att ske genom grupp- och enskilda intervjuer där ansvariga pedagoger tillsammans väljer deltagarna ti

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Det tillkommer kostnader för kurslitteratur och studiebesök på ca. 2000 kr per läsår.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 9 jan 2020 - 18 dec 2020

Kontakt:
Kristina Lindfors

Telefon: 076-141 34 85
E-post:
kristina.lindfors@albins.nu

Omfattning: 1 år, heltidstudier
Senaste ansökningsdatum för kursstart vt-20 är 15 Oktober.
Utbildningen börjar januari 2020 och avslutas december 2020. 

 Antagningskrav
Du som har en treårig examen från folkhögskola eller gymnasium med grundläggande behörighet är välkommen att söka. Under november 2019 kommer antagningen att ske genom grupp- och enskilda intervjuer där ansvariga pedagoger tillsammans väljer deltagarna till gruppen. Vi eftersträvar att få en heterogen grupp både med tanke på kön, härkomst, ålder och erfarenhet. För att passa som lärarassistent krävs att du är flexibel, ansvarsfull, serviceinriktad och kan prioritera arbetsuppgifter. Reell kompetens kommer att vara meriterande, som t.ex. arbete i skola. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Bifoga CV och personligt brev till ansökan. 

Kontakt: Kristina Lindfors
Telefon: 076-141 34 85
E-post:kristina.lindfors@albins.nu

Kontakt: Emma Gregmar
Telefon: 072-080 79 28
E-post: emma.gregmar@albins.nu 

Att arbeta som lärarassistent
Som lärarassistent blir du en viktig del av skolans arbetslag och elevers möjlighet till en god skolgång. Idag är behovet hos elever större än någonsin i kombination med att lärare får ägna mer och mer av sin tid till andra uppgifter som denne inte har utbildning för eller ryms inom den pedagogiska tjänsten som lärare. En lärare är den som har huvudansvaret för det pedagogiska arbetet, du som lärarassistent stödjer läraren i detta arbete. En lärarassistent är ingen lärare som ska planera och genomföra undervisningen, däremot kan det innebära att du utgör ett stöd för eleverna i klassrummet. På så sätt kan kvaliteten i undervisningen stärkas och studieron öka. Vad som ingår i en lärarassistents arbete bestäms av skolorna och kan se lite olika ut. Det kan t.ex. vara att kopiera undervisningsmaterial, sköta närvarorapporteringen, ta fram utrustning, vara stöd i klassrummet eller att assistera läraren i mentorsarbetet. 

 

Utdrag ur innehållet för utbildningen
- Introduktion till lärarassistent
- Beteendevetenskap
- Lågaffektivt bemötande
- Ledarskap
- NPF-kunskap
- Administration
- Pedagogik
- Yrkesetik 
- Skoljuridik
- APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.albins.nu/lararassistentutbildning/