Allmän kurs med inriktning Grafisk design grund

Fridhems folkhögskola


Ansök nu

Denna kurs passar dig som är nyfiken på design, skapande och kreativa processer.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år Möjlighet att gå mer än ett år finns.

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsintervju på skolan

Kostnader: Matrialkostnad 3000 kr/term. Övriga terminskostnader 1100 kr/termin. Där ingår: kopior/utskrifter, 100 utskrifter, gemensamma måltider under startveckan, maten på de olika festerna, avslutningslunchen och för- och eftermiddagskaffe mån-fred.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 - 20 dec 2019

Kontakt

Alaya Vindelman

Telefon:
E-post:
alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se

Vill du…

  • lära dig grunderna inom Grafisk design,
  • arbeta i en kreativ miljö tillsammans med andra med samma intresse,
  • läsa in gymnasieämnen och särskilda behörigheter?

Då ska du söka till Fridhems allmänna kurs med inriktning grafisk design grund!

Du behöver inte ha några förkunskaper i visuellt skapande eller grafisk design. Du behöver inte heller ha datorvana eller vana att skapa digitalt. Det du behöver är en vilja att arbeta kreativt och en nyfikenhet på design, skapande och kreativa processer.

Under kursen får du en bred grund inom grafisk design. Under utbildningen arbetar vi med allt från bokomslag och affischer till illustration och digital bildproduktion. Vi lär oss färglära, bildkomposition, layout, typografi och skissteknik.

Vi jobbar med de dataprogram som är användbara verktyg inom det grafiska yrket. Vi arbetar i mac miljö med de senaste designprogrammen. Men vi arbetar även analogt med olika tekniker. Vi varvar teoretiska block med praktiska övningar och arbetar både enskilt och i grupp.

Vi övar på att få ett språk för det ni skapar genom redovisningar och konstruktiv kritik. Ni får både handledning från era lärare och tillsammans lägger vi tid på att diskutera design, både er egen och andras.

Målet med kursen är att du ska utvecklas konstnärligt och kreativt och få en bred grund inom grafisk design. Målet är även att uppnå högskolebehörighet.

Under läsåret besöker vi aktuella utställningar och gör vissa studiebesök. I slutet av vårterminen åker vi på en gemensam längre studieresa.

Vill du veta mer är du varmt välkommen at kontakta oss!

Kontaktlärare: alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se

Linjeledare: cecilia.hallden@fridhemsfolkhogskola

Reception: info@fridhemsfolkhogskola.se

OBS: På skolan finns också en kurs som heter Grafisk design - fördjupning. Denna kurs är för dig som redan har gått Grafisk - grund på Fridhem eller som har andra grundkunskaper. Du kan t.ex. ha läst design, bild eller foto under gymnasiet, gått andra liknande kurser eller hållit på mycket på egen hand. Du ska ha ett stort intresse för ämnet och vara motiverad och självgående. Möjlighet att komplettera enstaka gymnasiekurser finns även i denna kurs.

Skriv i ansökan om du söker Grafisk grund eller fördjupning!

Allmänna ämnesstudier Under skolveckorna ägnas ungefär halva schematiden åt inriktningen och andra halvan åt ämnesstudier. På Fridhems folkhögskola är läsåret indelat i fyra perioder och under varje period läser du ett ämne. I samråd med lärarna väljer du studier antingen i de gymnasiegemensamma ämnena, om du helt eller delvis saknar dessa, eller i de andra kurser vi erbjuder.

Behörigheter och kompetens - hur väljer man ämnen? Du läser ämnen och kurser som du saknar godkända gymnasiebehörigheter i, eller behöver repetera. Om du blir antagen gör du upp en definitiv studieplan under startveckan. Kursutbudet på Fridhem är stort och utöver de gymnasiegemensamma ämnena som du behöver för din behörighet, kan du fritt välja de kurser du är intresserad av.

Antagningsintervju När din ansökan kommit in kommer du att kallas till antagningsintervju på skolan. Då får du träffa lärare, linjeledare, se skolans lokaler och få mer ingående information om kurserna. Du får i en intervju redogöra för dina mål med studierna och diskutera vilka kurser och ämnen som är bäst för dig att läsa. Om du blir antagen fastställs dina ämnesval under introduktionsveckan. Intervjun är ett viktigt tillfälle för dig och oss att se om det här är rätt skola just för dig.

Grundläggande behörighet För att få grundläggande behörighet att söka högskolestudier måste du ha motsvarande godkänd nivå i samtliga gymnasiegemensamma ämnen och en sammanlagd tid av tre års studier på gymnasienivå. Du kan ha studerat dessa tre åren enbart på folkhögskola eller kombinera tiden på folkhögskola med din tid på gymnasiet. Det går också med två års studier och ett års arbetslivserfarenhet.

Särskilda behörigheter Många högskoleutbildningar kräver också andra särskilda behörigheter i enskilda ämnen. Flera av dessa ämnen får du om du läser våra behörighetsgivande kurser.

Sammanfattande studieomdöme Efter fullgjord kurs på minst 30 veckor ges, vid sidan av godkända behörigheter i enskilda ämnen, ett omdöme om deltagarnas studieförmåga, i en skala från ett till fyra. Omdömet är en helhetsbedömning, i vilken ingår kriterier som förmåga till analys och överblick, förbättring av kunskaper och färdigheter samt social kompetens i samarbete med andra. Det är med studieomdömet du konkurrerar om platserna på universitet och högskolor.

Studievägledning Du får hjälp och råd genom regelbundna, individuella samtal med din kontaktlärare. Skolan har även ett samarbete med Studie- och yrkesvägledare på Malmö Högskola