Collage/Måleri

Sommar/helg/veckokurs Fridhems folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Det handlar om att fördjupa dina idéer och att lära dig att använda ditt material för att på bästa sätt ge ditt budskap ett uttryck.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 17 jul 2023 - 21 jul 2023

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnader för kost och logi https://fridhemsfolkhogskola.se/sommarkurser/faq-sommar-kurser/

Kontakt: Fridhems folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

De två som har erkänts som de allra första som startade upp collage tekniken var Picasso och Braque, runt 1910. Ett ursprung ur kubismen, som föddes några år tidigare av samma herrar. Det används olika sorters material för att bygga kompositionerna med, såsom tidningspapper, trä, metall osv, och fick namnet assemblage. Den första kända konstnären att använda enbart egna målade pappersbitar var Matisse. 

Under denna kurs på Fridhem tänker jag att ni dels ska använda just den senare tekniken, att ert måleri rivs sönder och skapar nya möjligheter. Ni kommer att få måla på olika sorters papper. Det är väldigt frigörande och som hjälpt mig själv, för att bli fri, i mitt personliga uttryck. Man kan absolut inte förutse slutresultatet. Spännande och stimulerande!

Utöver det kommer ni även få arbeta mer föreställande och se vart det kan leda till, material som ni kan klippa ut hemma och ta med er för speciella idéer ni bär på. Ni mixar teknikerna efter egen lust.

Ni kommer också att få måla av något av era collage på duk, med akrylfärger. Just för att använda collaget till en fortsatt bildidé.

Jag ser framför mig en energirik vecka där möjligheterna är oändliga.

Susanne Jardeback arbetar heltid med konst och driver företag Jardeback Art. Teknikerna pendlar mellan akryl, oljemåleri och blandteknik.

Hon utnämndes till Nobelkonstnär 2011 och tillverkade Nobeldiplomen till fysik, kemi och ekonomipriserna 2011-2014. Tillhör KRO, BUS och NVSK

Materialkostnad tillkommer

 

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln