Grundkurs i släktforskning

Sommar/helg/veckokurs Fridhems folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    5 dagar
  • Ansök senast:
    Löpande
  • Kurstyp:
    Sommar/helg/veckokurs

På den här kursen får du lära dig grunderna i släktforskning med hjälp av det svenska folkbokföringssystemet, en fantastisk källa för att kunna följa släkters historia.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 7 aug 2023 - 11 aug 2023

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnader för kost och logi

Kontakt: Fridhems Folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

På den här kursen får du lära dig grunderna i släktforskning med hjälp av det svenska folkbokföringssystemet, en fantastisk källa för att kunna följa släkters historia. Du får lära dig att samla uppgifter ur framför allt kyrkböcker, men vi kommer även att kika på andra handlingar som exempelvis bouppteckningar. Om du hittar en militär eller straffad person bland dina anor så tittar vi i militära arkiv, tingshandlingar, handlingar från fängelser och domböcker.

Vi utgår från dig och söker oss tillbaka i historien via de hjälpmedel som vi har att tillgå. Vi använder SVAR (Riksarkivet) som är gratis, och även släktforskningsprogrammet Arkiv Digital som kostar 395 kr för 13 veckor. Du får lära dig vilka källor som finns och hur du kan använda dem. Till första kursdagen tar du med lite information om den person som du vill starta med – enklast är att börja med en person/släkting som dog mellan 1860 och 1940. 

Under kursen får du gott om tid för att börja forska på dina egna anor, så ta med dig din laptop. Eftersom släktforskningen utförs via nätet så är datorvana ett måste. 

Vi kommer även att titta på vilka möjligheter som finns för att presentera dina upptäckter på webben, så att dina släktingar kan få glädje av ditt arbete. I kursen ingår också ett besök vid Riksarkivet i Lund. 

Du kommer inte hem med ett komplett släktträd, men du får med dig grunderna för att kunna fortsätta på egen hand. Om du är intresserad av fördjupning kommer det att finnas gott om referenslitteratur att bläddra i under kursen.

Kursledare är Susanne Skyllberg, pedagog och erfaren släktforskare med avslutade högskolekurser inom ämnet.

 

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln