Lettering – bokstavsillustration

Sommar/helg/veckokurs Fridhems folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Konsten att skriva snyggt, eller Lettering som det heter på engelska – är konsten att illustrera bokstäver, ord och meningar.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 17 jul 2023 - 21 jul 2023

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnaden för kost och logi

Kontakt: Fridhems Folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

Under veckan lär vi oss en mängd olika stilar och tekniker. Kursen passar både nybörjare och er som redan är igång med lettering. 

Ni kommer utvecklas i att rita bokstäver i alla dess former och utmanas i att utveckla den egna handstilen till något mer grandiost, samtidigt som vi går igenom varje bokstav för att se vilka alternativa sätt den går att gestaltas på, ensam eller i sällskap med sina kompisar från alfabetet. Teori blandas med roliga övningar och uppgifter där vi skapar prints med citat eller poesi och kanske en handritad logo till en vän. Vi kommer skapa posters och vykort (julkort i juli kanske?) och även förstå hur det enkelt går att digitalisera dina alster på bästa sätt. 

Under veckan kommer du utvecklas inom både brushlettering (pennor med en penselliknande spets) och fineliner (de lite tunnare blackpennorna) men även något så enkelt som hur en helt vanligt kulspetspenna går att använda för att få till vacker dynamik i skriften.

När kursveckan är till ända har du utvecklat både din teknik och din syn på bokstäver och förhoppningsvis fått – eller utvecklat – en ny hobby. Oavsett är du välkommen på kurs på Fridhem i sommar. Lettering ska vara kul, lustfyllt och kreativt. 

Det tillkommer en kostnad för material som ej kommer överstiga 500 kr så att alla har samma pennor och samma förutsättningar men om ni råkar ha favoritpennor är ni såklart välkomna att ta med ett obegränsat antal egna pennor till kursen. Det är alltid lika spännande att utforska djungeln av olika pennor för att slutligen hitta sin egen favorit.

Peter Jonasson som leder kursen frilansar som grafisk formgivare och bokstavsillustratör. Han undervisar även i grafisk design på Fridhem folkhögskola med specialområdet typografi. Peter har lång erfarenhet av bokstäver och former då han bland annat jobbat på en hyfsat lokal havredrycksleverantör och gjort illustrationer och formgivning till bland andra Ace of Base, Solen och Anders Glennmark. På internet finns han på instagram @jonassonsgrafiska

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/

Jag är en stor vinnarskalle

En skada satte stopp för Jessika Nurkkalas fotbollskarriär. Ganska snabbt efter det började hon bli mer och mer intresserad av esport. Att hennes storebror, som spelade dator- och tv-spel, vägrade låta henne spela gjorde henne inte mindre taggad på att börja.

Läs hela artikeln