Sashiko och Boro

Sommar/helg/veckokurs Fridhems folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Sashikobroderi & Boro är två japanska textiltraditioner som blivit en stor trend inom design och slöjd i världen både för jeans, lagning av kläder, accessoarer, bild och inredning.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 17 jul 2023 - 21 jul 2023

Kostnader: Se hemsidan för information om kostnader för kost och logi

Kontakt: Fridhems Folkhögskola

Telefon: 0418-446000

E-post:
sommar@fridhemsfolkhogskola.se

På denna kursen sätter vi nyfikenhet, kreativitet och skaparlust i centrum. Den ”hemliga koden” till personliga uttryck är kombinationen av stygn, lappar, mönster och tryck. Vi provar olika SASHIKO stygn och skapar olika mönster med tryck stämplar. Alla grundteknikerna är enkla och jag vill inspirera till att skapa nytt med stygn som upprepas tillsammans med lappar av dina favorit tyger, då skapas en ny textil till dina projekt. Vi arbetar med mönster, konstnärligt uttryck, hållbart med återbruk och det finns möjlighet att prova flera olika sashikostygn/mönster.

Sashikobroderi & Boro är två japanska textiltraditioner som blivit en stor trend inom design och slöjd i världen både för jeans, lagning av kläder, accessoarer, bild och inredning. Googla gärna!

När stygn och lappar möts med dessa tekniker skapas unikt formspråk och en känsla av flow när nålen skapar tankarnas mönster med stygn! 

Välj ditt eget kursprojekt! Använd de olika teknikerna till att skapa nya uttryck och förnya dina kläder, laga och lappa jeans, sy en Japansk Komebukuroväska eller gör ett stygn bibliotek. Ta gärna med kläder/jeans & favorittyger/lappar och syting. Tyger och arbetsmaterial finns att köpa på kursen.

Kursledare är Monica Palmqvist, formgivare, slöjdare & stylist, som har haft Hållbar Livsstil som fokus sedan 20 år. Har uppdrag/workshops för Hemslöjden, Naturskyddsföreningen med REMAKE kläder, Folkuniversitetet, H22 BOMÄSSA m fl. Monica är också medlem i KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad. monicapalmqvist.se + Instagram hallbar_livsstil_m

Materialkostnad tillkommer

 

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln