Allmän kurs - Programmering

Glimåkra folkhögskola


Ansökan stängd
Programmering är en allmän kurs på Glimåkra folkhögskola för dig som vill lära dig webbprogrammering. Du får lära dig programspråken HTML, CSS, JavaScript, NodeJS och PHP.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
1 frivillig träff

Studietakt: 50%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagning sker utifrån inskickade ansöknings-handlingar och samtal med referenspersoner. Antagningsbesked skickas till dig i mitten av maj.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Anders Sjunnesson

Telefon: 044-44831
E-post:
anders.sjunnesson@glimnet.se

Programmering är en allmän kurs på Glimåkra folkhögskola för dig som vill lära dig webbprogrammering. Du får lära dig programspråken HTML, CSS och JavaScript. I flera projekt under året får du prova på olika kursmoment. Det kan vara att skriva kod på ett sätt som bygger på att förstå kod, arbeta med bilder och responsiv webbdesign, skapa grafiska element och animeringar samt prova på att göra egna spel. Under senare delen av kursen lär du dig också att skapa enklare serverbaserade applikationer med NodeJS, PHP och en databas.

Om kursen

Kursen är ettårig, och ges på distans med en studietakt på 50%. Utöver delkurser i programmering läser du också digitalt skapande, matematik och engelska.

Kursen är tänkt att ge dig breda grundläggande kunskaper i programmering. Det ger dig i sin tur goda möjligheter att studera vidare på yrkeshögskola eller att läsa programmering på högskola. 

För att komma in på många högskoleutbildningar inom programmering krävs Matematik 2 och 3. Vi ger därför möjlighet att läsa även en matematikkurs, från 1 till 4, i individuell takt med filmade genomgångar och handledning. I matematikstudierna kommer vi också gå igenom matematik som är viktigt för en programmerare, såsom logik, mängdlära, funktioner och lite fysiklagar till spel.

Kursens upplägg bygger på

  • att du tar del av föreläsningar via webben (inspelade och direktsända)
  • att du fortlöpande redovisar uppgifter som ges i olika delkurserna
  • att du visar dina kunskaper vid examinationstillfällen (online) – som kan vara av muntlig karaktär,inlämningsuppgifter och större programmeringsprojekt

För att bli antagen till kursen krävs inte några förkunskaper i programmering, men du bör vara van vid att hantera en dator.  

Kursen börjar med en gemensam träff på skolan. Därefter bedriver du studierna på egen ort under året. Vi hoppas att du som antas till kursen har möjlighet att komma till den gemsamma träffen som är i början av hösten. Kursdatum

Har du förhinder att medverka på den första gemensamma träffen, så kommer informationen och den kursintroduktion som sker under den gemensamma träffen ges via vår lärplattform.

Kursen har inte ett fast schema och kräver därför inte att du är närvarande vid exakta tider, förutom vid examinationstillfällen. Du planerar mycket av dina studier på egen hand och förväntas att redovisa uppgifter enligt tidsplaner som kommer gälla för olika delmoment.

På fasta positioner (varje vecka) finns det handledningstillfällen då du kan logga in och ställa dina frågor och få hjälp av lärare och andra kursdeltagare. 

Den absoluta merparten av kursen är på svenska, men några delar kommer att vara på engelska. Vi ser därför helst att du är färdig med engelska 5, för att det ska vara lättare att följa med. Anledningen till att en del undervisning är på engelska är för att det ofta är det språk man möts av som programmerare idag, både i kommunikation med andra och i skrift.

För att kunna följa med i kursen behöver du ha egen dator med webbkamera och mikrofon, samt tillgång till internet med en bandbredd som klarar videokommunikation.

Examination av delkurser sker online vid speciella tillfällen. Vid examinationstillfällen måste du koppla upp dig via skolans lärplattform, baserad på Office365, för att kunna delta i ett videosamtal.

Programvara som vi kommer att använda i kommunikationen samt för att koda kommer du få tillgång till av skolan under din studietid. 

Kursen ger möjlighet att ta behörigheter i Matematik 1-4, Programmering 1 & 2 samt Digitalt skapande 1. Till dessa kurser kommer du behöva köpa kurslitteratur. Kursen ger inte studieomdöme. 

Det går att läsa kursen i kombination med studier på Allmän kurs (observera att de studierna inte är på distans). Det går även att läsa Programmering som ett år före eller efter studier på Allmän kurs för att kunna läsa hela gymnasieutbildningen på Glimåkra folkhögskola. Kombinerar du det med Allmän kurs finns möjlighet till studieomdöme.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://glimnet.se/pages/programmering