Keramik

Profilkurs Glimåkra folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt intresse inom keramik. Utbildningen ger även en god grund för fortsatta studier eller arbete på egen hand inom det keramiska området.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 15 aug 2022 - 9 jun 2023

Kontakt: Ingrid Svantesdotter-Larsson

Telefon: 044-44829

E-post:
ingrid.svantesdotter@glimnet.se

Under lektionstid arbetar du i en grupp om ca 10 deltagare. Vi ger baskunskaper och inspiration. Du sätter upp egna mål utifrån dina förutsättningar. Gästlärare/studiebesök ingår och bekostas av skolan.
Kursen är på 1-2 år och bedrivs på halvfart. Lektionerna är förlagda till två dagar/vecka och studierna är därför möjliga att kombinera med t ex yrkesarbete.

Kursinnehåll

Grunderna i keramik med handformning, drejning, glasering, dekorering och olika bränningstekniker. Om du redan kan en hel del, så får du hjälp att komma vidare. Du arbetar med lergods och stengods.

Drejning

Tyngdpunkten i undervisningen ligger på drejning. Efter grundläggande teknikträning ges uppgifter som successivt ökar i svårighetsgrad. Varje uppgift introduceras med demonstration av lämpligt tillvägagångssätt.

Handformning

När vi arbetar med handformningsteknikerna kavling, ringling och tumning finns det inga hinder, bara möjligheter. Vi bygger fritt eller med hjälp av formar.

Glasyr/dekor

Genomgång av glaserings- och engoberingsmetoder. Kunskap om en mängd olika dekoreringstekniker, alltifrån grundläggande till mer avancerade. Traditionella grafiska metoder avsedda för papper, kan t ex överföras till den obrända leran eller keramiken. Du får också möjlighet att experimentera fram egna glasyrer och engober.

Alternativa bränningstekniker

Teori och praktiskt arbete med olika utomhusbränningar, såsom raku, svartbränning och sågspånsbränning.

Bildtekniker som anknyter till det keramiska området.

Vi väljer tillsammans bland följande:
Olika trycktekniker såsom screentryck, linoleumsnitt, collografi och torrnål. Skulptur efter modell (åk 2).

Fördjupningsår

Du som har gått ett år på kursen Keramik, eller på någon annan av våra nuvarande eller tidigare kurser där keramik ingår, har möjlighet att göra ett fördjupningsår. Ansök till Keramik med en beskrivning av vad du vill fördjupa och vidareutveckla dig inom.

Kurstid

Lektionerna är förlagda till måndagar 09.00 - 14.20 och varannan onsdag (ojämna veckor) 09.00 - 13.40 (grupp 1), samt tisdagar 09.00 - 16.10 (grupp 2). 
Dessutom ingår eget arbete med i snitt 6,5 lektioner/vecka. Det egna arbetet är tänkt att ligga på måndagar och onsdagar för grupp 1 och på torsdagar för grupp 2. Arbetet kan även förläggas till andra tider när lokalen är ledig.

Så söker du till kursen

Du ansöker till Keramik på blanketten "Ansökan till kurs". Ansökan skickas in före den 1 maj. Även senare inkomna ansökningar behandlas, och du kan komma att antas i mån av plats.

Kursföreståndare

För mer information och frågor kring kursen kontakta
ingrid.svantesdotter@glimnet.se
tel: 044 44829
Du kan också kontakta skolan via:
Tel: 044 44800
Mail: info@glimnet.se

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://glimnet.se/pages/keramik

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Tumning Kavling

Glimåkra folkhögskola

Glimåkra finns mitt i Sveriges sydligaste vildmark, i nordöstra Skåne. Skolan har en kristen grundsyn. Respekt och öppenhet för alla är grundläggande. De kulturella inslagen skiftar: Gospel, keramik och skrivande. På Allmän kurs läser du in grundläggande behörighet till universitet och högskola, samt ett profilval. Skolan har en alkohol- och drogfri miljö. Ca 150 studerande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Glimåkra folkhögskola
Box 115
289 04 Glimåkra

Besöksadress: Gamla Sibbhultsvägen 5

Telefon: 044-448 00
E-post: info@glimnet.se
Webbadress: http://glimnet.se/