Kubanska revolutionens historia och samtid

Kvarnby folkhögskola


Ansökan stängd

Den första januari 1959 segrade den kubanska revolutionen efter att diktatorn Fulgencio Batista flytt landet. Det revolutionära Kuba har visat en otrolig förmåga till överlevnad och anpassning, också under perioder då landet varit helt utan allierade och satt under total ekonomisk och finansiell blockad från USA.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1 termin

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kunskaper i engelska, eftersom delar av kurslitteraturen är engelskspråkiga.

Kostnader: Du betalar ingen kursavgift, men får räkna med kostnader om du väljer att delta i studieresan som sker efter kursslut.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 9 sep 2019 - 20 dec 2019

Kontakt:
Ola Nilsson

Telefon:
E-post:
ola.nilsson@kvarnby.se

Är du nyfiken på att veta mer om situationen i Kuba och bakgrunden till landets evinnerliga konflikt med USA?

Vår distanskurs studerar Kubas historia fram till revolutionens seger och bakgrunden till att revolutionen fick en socialistisk karaktär. Vi kommer vidare att fördjupa oss i relationen Kuba-USA och den kubanska internationalismens olika uttryck, från stöd till guerillarörelser under 60-talet, till det militära engagemanget i de postkoloniala afrikanska befrielsekrigen under 70- och 80-talen till dagens medicinska biståndspolitik, där Kuba ensamt förser utvecklingsländerna med fler läkare än samtliga OECD-länder tillsammans. Slutligen kommer vi att studera de senaste 25 årens utveckling från Sovjetunionens upplösning fram till dagens omfattande reform- och förändringsprocess.

Kursen ges helt på distans och förutsätter att du regelbundet kan vara online. Notera att distanskursen är interaktiv. Alla deltagare förväntas aktivt delta i diskussioner och ingår dessutom i studiegrupper, som lätt ska kunna träffas ”irl” om möjligt. Studierna sker med hjälp av Kvarnby folkhögskolas distanskursplattform. 

I anknytning till kursen finns möjlighet att delta i en studieresa till Kuba. Mer information finns på vår hemsida. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Dina kunskaper om Kuba och den kubanska revolutionens historia har förbättras avsevärt.