Skrivarskolan i Malmö

Kvarnby folkhögskola


Ansök nu

Skrivarskolan i Malmö ger dig möjlighet att satsa på och utveckla ditt kreativa skrivande. En urban skrivarskola med stolta traditioner. Du kan läsa ett eller två läsår hos oss. 

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år Du kan läsa ett eller två läsår hos oss.

Ansök senast: 30 jun 2020

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Vi vill gärna veta varför du söker en plats på Skrivarskolan. Till projektåret söker du med en projektbeskrivning.

Kostnader: 1000 kronor/läsår som ger fria kopior, viss kurslitteratur, gemensamma obligatoriska aktiviteter m m.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Skrivarskolan

Telefon:
E-post:
skrivarskolan@kvarnby.se

OBS!
Ansök senast 30 jun 2020

Skrivarskolans basår

Under Skrivarskolans basår testar du att skriva i olika genrer, lär dig hantverket och blir en bra läsare, såväl av andras som av dina egna texter. Du får träna på att stå för dina texter på scen.

Inledningsvis arbetar vi med dikt, bundet och obundet, rim och rytm, lek och allvar. Därefter arbetar vi med manus, där du får lära dig hur du skriver manus för film och scen. Vårterminen ägnas åt prosa. Vi fördjupar oss i komposition, berättarperspektiv, karaktärsbeskrivning, rytm, dramaturgi.

Den mest väsentliga delen av kursen är textsamtalen. Varje vecka skriver du en veckouppgift som läses av övriga deltagare i mindre grupper. I textsamtalen blir dina texter behandlade av intresserade, engagerade och aktiva läsare. Du lär dig att ge och ta konstruktiv kritik, du blir en säkrare och bättre läsare.

Under höstterminen ingår scenframställning i kursen, där vi tränar på att läsa inför publik. Hur vågar en? Hur gör en? Vad läser en? Vi tränar tanke och teknik, röst och förberedelse. Uppläsningar på och utanför skolan förekommer under året.

Skrivarskolans projektår

Till vårt andra (eller tredje, eller fjärde…) år söker du med ett konkret projekt (roman, diktsamling, novellsamling, scenmanus osv.) som du vill arbeta med under läsåret.

Vi lägger vid antagning stor vikt vid planering av tiden, hur du tänker arbeta med skrivandet, vilka dagar och vilka tider, hur långt du planerar att nå under höstterminen respektive vårterminen. Själva stommen i projektåret – utöver det egna skrivandet – är textsamtalen. Under året håller alla kursdeltagare sig uppdaterade i allas projekt, vilket ger en stor styrka och gemenskap. Allas projekt blir på så sätt viktiga och angelägna för samtliga deltagare.

Vi träffas för textsamtal en dag i veckan. För heltidsstuderande gäller också följande: Under läsåret handleder man vid ett antal tillfällen de textsamtal som deltagarna i basåret har. Du leder också bokprat med basårsdeltagarna under våren. Du har dessutom full insyn i basårets undervisningsschema, och är alltid välkommen att delta i lektionerna. Och förstås i alla andra aktiviteter, som utflykter, studiebesök, gästförfattarbesök och mycket mer. 

Årsbok

Under vårterminen sammanställer vi material som producerats under kursen i en antologi. Det innebär att du får en inblick i val av text, arbete med korrektur, och inte minst processerna från tanke till text, från tryck till läsare.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs ska du ha förbättrat ditt eget kreativa skrivande och ska ha lärt dig en del om olika skönlitterära genrer och om bokproduktion. Läser du projektåret ska du ha blivit klar med ditt projekt.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.kvarnby.se/kurser/skrivarskolan/