Kubanska revolutionens historia och samtid - distans

Ansökan stängd

Kubanska revolutionens historia och samtid - distans

Kvarnby folkhögskola

Ansökan stängd

Den första januari 1959 intog Fidel Castros revolutionärer den kubanska huvudstaden Havanna. Revolutionen hade segrat. Sedan dess har det revolutionära Kuba visat en otrolig förmåga till överlevnad och anpassning, också under perioder då landet behövde brottas med ekonomiska kriser och mot USA:s politiska och ekonomiska blockad. 

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kunskaper i engelska, eftersom delar av kurslitteraturen är engelskspråkiga.

Kostnader: Du betalar ingen kursavgift, men får räkna med kostnader om du väljer att delta i studieresan som sker efter kursslut.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 30 aug 2021 - 17 dec 2021

Kontakt:
Ola Nilsson

Telefon:
E-post:
info@kvarnby.se


Vill du veta mer om den aktuella situationen i Kuba och bakgrunden till landets evinnerliga konflikt med USA?

Vår distanskurs studerar Kubas historia fram till idag och ger dig bakgrunden till förståelsen av dagens situation i landet. Vi kommer vidare att fördjupa oss i relationen Kuba-USA och den kubanska internationalismens olika uttryck, från stöd till guerillarörelser under 60-talet, till det militära engagemanget i de postkoloniala afrikanska befrielsekrigen under 70- och 80-talen till dagens medicinska biståndspolitik, där Kuba ensamt förser utvecklingsländerna med fler läkare än samtliga OECD-länder tillsammans. Slutligen kommer vi att studera de senaste 25 årens utveckling från Sovjetunionens upplösning fram till dagens ekonomiska kris och de omfattande reform- och förändringsprocesserna.

Kursen ges helt på distans och förutsätter att du regelbundet kan vara online. Notera att distanskursen är interaktiv. Alla deltagare förväntas aktivt delta i diskussioner och ingår dessutom i studiegrupper, som lätt ska kunna träffas ”irl” om möjligt. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Dina kunskaper om Kuba och den kubanska revolutionens historia har förbättrats avsevärt.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.kvarnby.se/kurser/vansterns-akademi/