Kuba - historia och samtid

Profilkurs, Distanskurs Kvarnby folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Den lilla önationen Kuba har sedan revolutionens seger för över 60 år sedan befunnit sig i händelsernas centrum. Genom att djupdyka i landets konfliktfyllda historia och samtid, från den spanska kolonialismen till protesterna sommaren 2021, närmar vi oss en förståelse för hur landet mot alla odds lyckats överleva.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Kunskaper i engelska, eftersom delar av kurslitteraturen är engelskspråkiga.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 7 feb 2022 - 3 jun 2022

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Du betalar ingen kursavgift.

Kontakt: Ola Nilsson

E-post:
info@kvarnby.se

Dagens Kuba är ett samhälle med många problem. Vill du veta mer om den aktuella situationen i Kuba och bakgrunden till landets evinnerliga konflikt med USA?

Under numera tretton presidentadministrationer i USA har man spått den kubanska revolutionens snara fall, men det revolutionära Kuba har visat en otrolig förmåga till överlevnad och anpassning. Under COVID-pandemin har landets ekonomi varit nära kollaps och omfattande protester bröt ut under sommaren 2021. Hur är situationen på Kuba idag och hur ser stödet för revolutionen egentligen ut i dagens Kuba? 

Vi kommer att studera de konflikter, händelser och debatter som genom Kubas historia kommit att prägla landet och påverka dess vägval. Särskilt intressant i sammanhanget är Kubas relation med USA och hur USA:s 60-år långa blockad har påverkat och påverkar landet. 

Kursen ges helt på distans och vi förutsätter att du regelbundet kan vara online. Notera att distanskursen är interaktiv. Alla deltagare förväntas aktivt delta i diskussioner och ingår dessutom i studiegrupper, som lätt ska kunna träffas ”irl” om möjligt. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Dina kunskaper om Kuba har förbättrats avsevärt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.kvarnby.se/kurser/vansterns-akademi/

Kvarnby folkhögskola

En skola som sticker ut. Vi är den breda vänsterns skola och vill ge dig de verktyg och kunskaper som behövs för att påverka samhället och förändra världen. Du kan lita på att du blir sedd och kan utvecklas hos oss! 
Skolan finns på tre adresser i Malmö: på Kvarnbyvägen, på Friisgatan och på Scheelegatan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kvarnby folkhögskola
Kvarnbyvägen 68
212 36 Malmö

Telefon: 040-6028700
E-post: info@kvarnby.se
Webbadress: http://www.kvarnby.se/