Cyanotypi – framkalla fotografi med hjälp av solen

Sommar/helg/veckokurs Munka folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  4 dagar
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Lär dig en fotografisk teknik där vi framkallar med hjälp av solen och järnsalter. Dina bilder återges i den karaktäristiska blåa färgen förknippad med en nästan 200 år gamla fotografisk metod.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 27 jun 2022 - 30 jul 2022

Kostnader: Se hemsida

Kontakt: EvaMarie

Telefon: 072-538 02 03

E-post:
sommarkurs@munkafolkhogskola.se

Cyanotypi är en tidig fotografisk metod som uppfanns för drygt 180 år sedan av den brittiska astronomen Sir John Herschel. Genom att använda två järnsalter som tillsammans blir känsliga för uv-ljus, kan man framställa bilder i blåskala som är både arkivbeständiga och unika. Vi exponerar med solljus och största delen av kursen är därför utomhus!

På kursen lär vi oss grunderna i cyanotypi, att bestryka papper och tillverka bilder. Vi gör en utflykt och fotograferar samt samlar material under en dag. Vi arbetar både med fotogram där vi lägger befintliga föremål direkt på det ljuskänsliga materialet och får röntgenliknande verk samt tillverkar digitala negativ som vi kopierar fotografiska cyanotypier med.

Läs gärna mer om metoden på:
https://publicdomainreview.org/collection/cyanotypes-of-british-algae-by-anna-atkins-1843
https://sites.utexas.edu/ransomcentermagazine/2010/12/07/from-blue-skies-to-blue-print-astronomer-john-herschels-invention-of-the-cyanotype/

Material: All kemi, papper och glasskivor som krävs för kursen finns på plats. Ta med oömma kläder som klarar av att få fläckar och bra skor för utflykt . Ta även med ett förkläde och gummihandskar. Du behöver något att fotografera med, det kan vara en digitalkamera eller en smartphone. Om du har möjlighet får du gärna ta med egen laptop med Photoshop för att bearbeta bilder, det går självklart bra att delta i kursen med hjälp av datorer på skolan.

Deltagarantal: Max 15 deltagare

Förkunskaper: Du behöver inga direkta förkunskaper men grundvana av datorer kan vara bra.

Kursledare: Cecilia Ömalm är fotograf och bildkonstnär verksam i Stockholm. Hon är utbildad på International Center of Photography i New york och arbetar med fotografiska metoder, skulptur och ljusinstallationer. Se mer på www.omalm.com och följ hennes äventyr i cyanotypi på instagram @ironsaltarchives.

Kostnader:
Fyra-dagars-kurs inklusive lunch  1 700:-
Fyra-dagars-kurs inklusive lunch, frukost och boende med dusch/toalett i korridor 3440:-
Fyra-dagars-kurs inklusive lunch, frukost och boende med egen dusch/toalett 3900:-
Materialkostnad på 800:- tillkommer.

Det finns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.munkafolkhogskola.se/sommarkurser-pa-munka-folkhogskola/

Munka folkhögskola

 Anrika Munka folkhögskola ligger i Munka Ljungby, 8 km öster om Ängelholm i det vackra Nordvästskåne, med närhet till både hav och skog. Kommunikationerna hit är goda med såväl tåg, buss som flyg. Skolan har en filial i Perstorp. Skolans vision: folkbildning för framtiden – möten och möjligheter tillsammans, präglar vårt kursutbud och vårt förhållningssätt. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Munka folkhögskola
Nygatan 2
266 31 Munka Ljungby

Telefon: 0431-43 20 10
E-post: exp@munkafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.munkafolkhogskola.se/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln