Berlin - en resa i det kalla krigets historia

Sommar/helg/veckokurs Österlens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  Ej angivet
 • Längd:
  Ej angivet
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Sommaren 2022 arrangerar Österlens folkhögskola den sjätte upplagan av sommarkursen Berlin – en resa i det kalla krigets historia. Under fem kursdagar på plats i Berlin kommer ni att guidas runt på olika historiska platser med anknytning till det kalla kriget och stadens delade historia.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 5 jul 2022 - 9 jul 2022

Plats för kursen: Berlin

Kostnader: 5000: – för del i dubbelrum och 7000: – för enkelrum. I priset ingår hotellrum på tvåstjärnigt centralt hotell med frukost fyra nätter, veckokort för Berlins kollektivtrafik (Zon AB), samt inträden och guidningar på Tränenpalast mfl.

Kontakt: Håkan Johansson

E-post:
hakan.johansson@osterlen.fhsk.se

Vi besöker bland annat transithallen Tränenpalast, flygplatsen Tempelhof, Stasis högkvarter och rannsakningshäkte, DDR-muséet i anrika Kulturbrauerei och resterna av några flykttunnlar under Berlinmuren. På dessa historiska platser ledsagas vi av duktiga svensk- och engelskspråkiga guider.

Guidningarna kompletteras med stadsvandringar med Håkan Johansson, lärare i historia och tidigare bosatt i Berlin, som ciceron. Stadsvandringarna sker lite avsides de vanliga turiststråken och bjuder på promenader på trevliga torg och bakgator i de centrala stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg och Friedrichshain. Kursen lämpar sig väl både för nybörjare och rutinerade berlinresenärer i alla åldrar. På våra exkursioner kommer vi att färdas med spårvagn, tunnelbana, pendeltåg och buss, men det kommer också att bli många promenader.
Nytt för i år är att det kommer att finnas möjlighet att delta i eftermiddags- och kvällsaktiviteter med tidigare resenären Johan Rülcker.

I avgiften ingår program och boende. Ni får alltså själva organisera er resa till Berlin med flyg, tåg, buss eller egen bil. Vi möts sedan upp på vårt hotell på vid kursstart och har traditionsenlig uppstartträff på Prater Biergarten.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • Det finns 20 kursplatser och du måste ha fyllt 18 år för att bli antagen.
 • Kursen kan komma att begränsas av coronarestriktioner och för att delta i hela programmet kan det ställas krav på att kunna visa upp giltigt vaccinationsbevis eller motsvarande.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/berlin/

Österlens folkhögskola

För många betyder ett år på folkhögskolan mer än bara ett års studier. Här får du tillfälle att studera de ämnen som intresserar dig mest och lära känna nya människor med vitt skilda erfarenheter. Varje år tar vi emot ca 200 studerande som studerar allt från internationella områden till konst, musik, skrivande, Svenska som andra språk och kärnämnen. Skolan är religiöst och politiskt obunden och tillgänglig för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Österlens folkhögskola
Box 13
273 21 Tomelilla

Besöksadress: Malmövägen 41

Telefon: 0417-280 00
E-post: kansli@osterlen.fhsk.se
Webbadress: http://www.osterlen.fhsk.se/