Skola:
Österlens folkhögskola
Plats:
Tomelilla - Skåne län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningsprocessen startar med ett studiebesök, därefter prova på kurs och ansökan till kursen. Antagning sker efter en antagningskonferens, företrädesvis i juni och december, där vi värderar din förmåga att tillgodogöra dig undervisningen och att funge

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug. 2025 - 10 juni 2026

Kostnader: se kursens hemsida.

Kontakt: Helena Bengtsson

Telefon: 0417-280 09

E-post:
helena.bengtsson@osterlen.fhsk.se

Kurs för dig med autismspektrumtillstånd.

Löpande intag året runt!

Att studera är att samla kunskap och utveckla förmågor, att känna och att uppleva. På Österlens folkhögskola sätter vi in kunskaperna i ett sammanhang och med folkhögskolans pedagogik knyter vi samman olika ämnen. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursinnehållet. Folkhögskolans allmänna kurs är ett alternativ till gymnasieskola och komvux. På vår allmänna kurs med individuell anpassning för deltagare på autismspektrat får du också hjälp att utveckla självkännedom och hitta strategier för din utveckling. Baserat på din tidigare skolgång gör vi en individuell studieplan som kan omfatta 1- 4 år och som ger dig möjlighet att skaffa de behörigheter som du saknar, från högstadiet till gymnasiet. Hos oss får du tid  och hjälp med att fundera på vad du vill göra sen. Kanske vill du börja arbeta eller så funderar du på att läsa vidare. Skolans studie- och yrkesvägledare hjälper dig att undersöka vilka utbildningar som skulle kunna passa just dig. Vi erbjuder också möjligheter att öva på högskoleprovet.

Som deltagare hos oss får du möjlighet

  • att uppleva en annan typ av pedagogik anpassad efter just dina behov
  • att påverka innehållet i dina studier
  • att skaffa dig behörigheterna du behöver
  • att tillsammans med andra deltagare utvecklas i en inkluderande miljö
  • att i skolan och på internatet skaffa dig färdigheter och kunskaper för vuxenlivet

Hos oss kan du förvänta dig

  • anpassade lugna miljöer som skapar goda förutsättningar för ditt lärande
  • små undervisningsgrupper och tydligt strukturerade studier 
  • sammanhängande skoldagar med regelbundna tider
  • god tillgång till pedagogiskt stöd under hela skoldagen
  • god pedagogisk specialkompetens
  • möjligheter till individuella anpassningar och flexibilitet
  • nära samarbete mellan skolan och internatet
  • regelbundna samtal med din mentor i skolan och din kontaktperson på internatet 
  • övning i förmåga till eget ansvarstagande och självständighet

Internatet ger dig nära till skolan och möjlighet till både aktiv fritid och vila

Genom att bo på skolan får du möjlighet att prova att flytta hemifrån med en start i en trygg, bemannad miljö. Du slipper dagliga resor som kan vara tröttande.  Du bor i ett eget rum, men delar kök och allrum med andra unga vuxna deltagare. Att ha en AST-diagnos betyder ofta att du behöver hushålla med din energi, därför samarbetar skola och internat för att skapa en vardag där du upptäcker hur just du behöver balansera aktivitet och återhämtning. Våra planerade skol- och fritidsaktiviteter sprids jämnt över veckan med god tid till vila.

Internatet organiserar olika fritidsaktiviteter tillsammans med deltagarna och du får möjlighet att prova på olika aktiviteter som du kanske blir intresserad av att fortsätta göra på egen hand. Exempel på vad som kan hända på fritiden är besök på sci-fi mässor, Malmö Game Week, bio och teaterbesök, vandring i den vackra naturen på Österlen, använda skolans gym eller närliggande simhall, gå på sportmatcher, shopping, rida islandshäst, hundträning med skolans sociala tjänstehund och mycket annat.

På internaten finns det alltid personal i tjänst, dagtid, kvällar och helger. På natten finns sovande jour. Internatet är stängt på loven. Internatet är inte ett vårdboende. Syftet är att ge pedagogisk och socialt stöd i vardagen.

Boendekunskap

På internatet deltar du i det vi kallar för boendekunskap, där du får öva på att sköta ditt framtida egna boende genom att lära dig att städa, tvätta, baka och laga mat. Kanske kan du redan sådant själv eller också upptäcker du att du behöver stöd för att vardagen ska fungera.

Livskunskap

Livskunskap finns som ämne under skoltid men är också integrerat i vardagen på internatet. På livskunskapen pratar vi om hur vi tar hand om oss själva, psykiskt och fysiskt. Relationer på olika plan brukar vara viktig att prata om. Att bo och gå på folkhögskola skapar fina möten och ger möjlighet att öva på sociala relationer, kunskap du sen kan ha nytta av vidare ut i livet. Vi pratar också om vilket stöd man kan få från samhället när man har AST.

Övrig information

Allmän kurs – AST med boende på personalbemannat internat är vår mest anpassade utbildningsform för dig med AST-diagnos. I vissa fall är det även möjligt att läsa skolans kurs Gamecreator i kombination med boende på vårt bemannade internat, men denna kurs är inte specialanpassad för dig med AST diagnos. Mer information om Gamecreator hittar du på https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/game-creator-ar-1/

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

se kursens hemsida.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/ast/

Österlens folkhögskola

För många betyder ett år på folkhögskolan mer än bara ett års studier. Här får du tillfälle att studera de ämnen som intresserar dig mest och lära känna nya människor med vitt skilda erfarenheter. Varje år tar vi emot ca 200 studerande som studerar allt från internationella områden till konst, musik, skrivande, Svenska som andra språk och kärnämnen. Skolan är religiöst och politiskt obunden och tillgänglig för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Österlens folkhögskola
Box 13
273 21 Tomelilla

Besöksadress: Malmövägen 41

Telefon: 0417-280 00
E-post: kansli@osterlen.fhsk.se
Webbadress: http://www.osterlen.fhsk.se/