Grafisk Design - Visuell Kommunikation - yrkesutbildning

Östra Grevie folkhögskola


Ansökan stängd
Syftet är att ge grundläggande kunskaper inom design. Gestaltning och förmedling av information till olika digitala medier. Tekniker och formgivning av grafiska produkter. Lär dig framföra dina idéer.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningen sker efter bedömning av arbetsprover. Arbetsprover som ej följer kursanvisningarna kommer inte att bedömas. Sista ansökningsdag är 5 maj 2019. Välkommen med din ansökan!

Kostnader: 1650:- / termin. Ytterligare materialkostnader tillkommer på ca: 1500-3000:- /termin. Det material som köps på skolan skall betalas löpande under året. Vid kursstart medtag pennor, block, färg mm.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019

Kontakt:
Kristina J. Eldon

Telefon: 040-55 62 00
E-post:
kristina.eldon@ostragreviefolkhogskola.com

Grafisk design – med inriktning mot visuell kommunikation, är en utbildning för dig som vill arbeta med grafisk formgivning, illustration och/eller annat visuellt uttryck och/eller söka dig vidare till andra högre konst- och designutbildningar. Inriktningen betonar den klassiska grafiska formgivningen i dess bredaste betydelse; trycksaker, magasin, illustration, web m.m.

Du får kunskap om de klassiska grunder som all grafisk form bygger på, och kan utifrån den utveckla dina idéer, din stil och din konstnärliga förmåga. Du vässar din visuella känsla och utvecklar ditt form- och bildspråk. Utbildningen erbjuder träning i att analytiskt bearbeta och utveckla en idé, samt att strukturerat presentera såväl processen som det färdiga resultatet. I slutet av år två kan du presentera en egen portfolio. Under ditt andra år är arbetet mer självständigt. Du förväntas genomföra egna projekt, enskilt eller i grupp, från planering och idéutveckling, via skisser, till färdiga designlösningar t.ex. kan det vara olika grafiska arbeten, illustrationer, utställningar, portfolios eller annan form av visuell kommunikation.

Dina huvudlärare undervisar främst i grafisk formgivning och visuell kommunikation och fungerar som dina handledare och mentorer genom hela utbildningen. Du kommer även att möta gästlärare, inspiratörer och branschfolk. Första året har du 4 veckors praktik där du kan välja att gå på praktik eller arbeta med ett eget projekt.

  • Digital bildhantering och webdesign
  • Papper, material och tryckmetoder
  • Grafisk produktprofilering
  • Typografi

 

Parallellt med undervisningen i grafisk form och visuell kommunikation innehåller utbildningen kortare kurser i t.ex. konceptutveckling, kommunikation och presentationsteknik, digital bildhantering och web-design, papper och materiallära och arbete med olika tryckmetoder, samt grafisk produktprofilering. Ett flertal gästlärare håller workshops i t.ex. typografi, bokbindning, film och kreativt tänkande. Genomgång av screen-tekniker ingår i utbildningen.

Genom hela utbildningen tecknar du också kroki och skiss. Vi arbetar med de nyaste programvarorna i Mac-miljö, men även med papper och penna för att skissa och avpröva designlösningar. Form, funktionalitet och kreativitet är ledorden. 

Utbildningens mål är

Att erbjuda varje enskild kursdeltagare en bred palett av teoretisk kunskap, praktiska verktyg, metoder och insikter för att utforska sitt eget formspråk och den egna kreativiteten.

Att under handledning få insikt och självförtroende om det egna formspråket och den skapande processen.

Att hitta sitt eget bildspråk och känna sig säkrare i dess uttryck.

Att tekniskt och konstnärligt förbereda kursdeltagaren för vidare akademisk konstnärlig utbildning eller för professionellt arbete i den grafiska branschen. Kursdeltagare har genom åren haft stor framgång i antagningar till högre utbildningar.