Fria förberedande konstlinjen - yrkesutbildning

Östra Grevie folkhögskola


Ansökan stängd

Fria förberedande konstlinjen är en 1-2 årig konstnärlig utbildning för dig som är intresserad av att hitta ditt konstnärliga språk och få en god grundläggande kunskap för fortsatta konststudier inom fri konst. 

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningen sker efter bedömning av arbetsprover. Arbetsprover som ej följer kursanvisningarna kommer inte att bedömas. Välkommen med din ansökan!

Kostnader: Materialkostnad 2000 kr/termin (ytterligare materialkostnader på 1500-3000 kr kan tillkomma) + Terminsavgift 500 kr (försäkring, gemensamma måltider såsom välkomstfika och jullunch samt kaffe/te/juice i skolans matsal)

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020

Kontakt:
Thomas Holm

Telefon: 040-55 62 00
E-post:
thomas.holm@ostragreviefolkhogskola.com

Fria förberedande konstlinjen är en 1-2 årig konstnärlig utbildning bestående av ett första basår med ett andra påbyggnadsår som du kan söka efter ditt första år.  Om du är intresserad av att hitta ditt konstnärliga språk och få en god grundläggande kunskap för fortsatta konststudier inom fri konst  – då är Fria förberedande konstlinjen rätt utbildning för dig. 


Första årets basutbildning fokuserar på en mängd konstnärliga uttryck, både praktiskt och teoretiskt, som är en förutsättning för att fortsätta vidare till det andra året. Påbyggnadsåret är för dig som vill utveckla ditt konstnärliga arbete ytterligare för att kunna söka vidare till en konstnärlig högskola eller arbeta vidare inom det konstnärliga yrket. FFK:s kursdeltagare ligger efter genomgången utbildning högt i statistiken över antagna vid landets fem konsthögskolor, liksom på flertalet övriga nordiska konsthögskolor.  


På Fria förberedande konstlinjen arbetar 
vi processinriktat med olika tekniker och material inom bild och form. Hörnstenarna i den praktiska undervisningen består av måleriteckning och kroki. Vidare får du också en bred grundkompetens i tredimensionellt arbete (skulptur, skulpturala gjuttekniker, installation och rumslighet) samt rörlig bild. 

Den praktiska undervisningen kompletteras alltid med samtal, bildvisning, konstteori och konsthistoria. Vi sätter samtidskonstens uttryck i ett sammanhang och ger dig en ökad medvetenhet kring ditt egna och andras konstnärliga arbete. Utbildningsmål:


Utbildningens inriktning är att utveckla din förmåga till gestaltning inom olika 
konstnärliga uttryck. Du kommer därför också att få uppgifter med teoretiskt och idébaserat innehåll för att hitta det du vill uttrycka med din konst, där din berättelse och ditt språk står i fokus.  


Vi arbetar både med korta intensiva uppgifter och längre projektrelaterade övningar. Detta ställer stora krav på dig då det självständiga arbetet är en betydande del av utbildningen. 


En 
annan viktig del av undervisningen är baserad på de individuella ateljésamtal du har med dina lärare. Där ges du tillfälle att formulera och reflektera över dina egna konstnärliga utmaningar och framsteg. Du kommer också arbeta textbaserat för att formulera ditt arbete. 


Utbildningsinnehåll:

  • Måleriets grunder
  • Skulptur och rumslighet
  • Teckning, kroki och skiss
  • Föreläsningar i konstteori,
  • konsthistoria och samtidskonst
  • Gästlärare
  • Studiebesök
  • Konstresor
  • Fördjupningskurser och workshops inom t.ex. modellmåleri, screentryck, video m.m.


För alla som går på en konst och design-utbildning på Östra Grevie ingår teckning och kroki. Skolan bjuder också in föreläsare och gästlärare som ger dig kunskap inom både historiska och dagsaktuella ämnen. I klassrummet får du en egen ateljéplats som du har tillgång till morgon till kväll varje dag. Likaså gäller skolans övriga verkstäder för screentryck, keramik, träarbete, foto med mera. I början av din utbildning får du en introduktion till varje verkstad, och är sedan välkommen att använda dem så mycket du vill. Du erbjuds också fördjupande workshops inom olika tekniker under utbildningens gång.


Lärare:

Robert Moreau
Thomas Holm

 

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.ostragreviefolkhogskola.com