Konstgrafiklinjen - yrkesutbildning

Östra Grevie folkhögskola


Ansökan stängd
På Konstgrafiklinjen har vi fokus på grafiska tekniker och uttrycket i den konstnärliga bilden. Du får arbeta med de flesta grafiska teknikerna, när vi går på djupet med olika material och metoder.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningen sker efter bedömning av arbetsprover.

Kostnader: Materialkostnad 2100 kr/termin (ytterligare materialkostnader kan tillkomma) + Terminsavgift 500 kr/termin (försäkring, gemensamma måltider såsom välkomstfika och jullunch samt kaffe/te/juice i skolans matsal)

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020

Kontakt:
Max Andersson

Telefon: 040-55 62 00
E-post:
Max.Andersson@ostragreviefolkhogskola.com

Konstgrafiklinjen är en konstnärlig utbildning i den reproducerade bildens många uttryck och möjligheter. Genom att utforska en rad äldre och nyare tekniker för att trycka och mångfaldiga bilder, undersöker du ditt formspråk och konstnärliga uttryckssätt.

Genom utbildningen arbetar vi i de flesta klassiska grafiska teknikerna: torrnål, etsning, akvatint, monotypi, collografi, trä-/ linoleumsnitt, fotopolymer och screentryck.

Vi lägger också stor vikt vid nyare, digitala tekniker; undervisning sker i scanning, bildbehandlings- och illustrationsprogram samt i hantering av olika skrivare för utskrift av original till film, papper eller shabloner.

Vid sidan av undervisningen i de grafiska teknikerna ligger stort fokus på din konstnärliga utveckling och genom utbildningen hjälper vi dig att hitta dina uttrycksformer och ditt bildspråk.  Skissgenomgångar under arbetets gång är ett återkommande moment under utbildningen.

Kursen lägger stor vikt vid ditt eget engagemang och dina resultat under åren kommer att redovisas och ställas ut. Ibland inför klassen, ibland i större sammanhang.

Utöver undervisning i olika grafiska tekniker och metoder samt utvecklingen av ditt konstnärskap innehåller kursen även:

  • Gästlärare i ämnen som nontoxikförfarande, papperstillverkning eller speciella tekniker.
  • Gästkonstnärer som diskuterar sina och kursdeltagarnas bilder.
  • kurser i tredimensionell och rörlig bild.
  • Studiebesök i gallerier, konsthallar och konstnärsateljéer.

För alla som går på en konst och design-utbildning på Östra Grevie ingår teckning och kroki. Skolan bjuder också in föreläsare och gästlärare som ger dig kunskap inom både historiska och dagsaktuella ämnen. Grafikverkstaden fungerar både som ateljé och verkstad, och du har tillgång till den från morgon till kväll, varje dag. Likaså gäller skolans övriga verkstäder för textiltryck, keramik, träarbete, foto med mera. I början av din utbildning får du en introduktion till varje verkstad, och är sedan välkommen att använda dem så mycket du vill. Du erbjuds också fördjupande workshops inom olika tekniker under utbildningens gång.

Utbildningens mål är:
att ge god orientering och kunskap om den reproducerade bildens tekniker, uttryck och möjligheter, att ge varje deltagare goda förutsättningar att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap, hitta sitt bildspråk och lära sig behärska de verktyg som krävs, att ge deltagaren en bra förberedelse för högre konstnärliga studier.