Skurups folkhögskolas journalistlinje tillhör en av Sveriges främsta journalistutbildningar. Vi förbereder dig för ett yrkesliv inom såväl tidning som radio, TV och webb.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasie eller motsvarande, inträdesprov vid testdag.

Kostnader: För litteratur, material, resor m.m. utgår en kostnad på 8000 SEK per läsår

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 aug 2020 - 11 jun 2021

Kontakt:
Ulf Svenning

Telefon: 0411-55 89 05
E-post:
ulf.svenning@skurupsfolkhogskola.se

Vi gör det vi säger

Skurups folkhögskolas journalistlinje är en av Sveriges främsta journalistutbildningar. Under ett intensivt år med heltidsstudier förbereder vi dig för ett yrkesliv inom såväl tidning som radio, TV, webb och produktionsbolag. Oavsett om du vill jobba hos kommersiella aktörer eller inom public service.

Våra lärare kommer från branschens alla områden och kompletteras av olika gästföreläsare med specialistkunskaper.

Journalistlinjen i Skurup sätter det praktiska framför det teoretiska. Vi strävar efter att arbeta med konkreta uppgifter så gott som varje dag. Du lär dig helt enkelt det journalistiska hantverket, både i skolan och under praktiken på åtta veckor som ligger på vårterminen.

En journalist måste röra på sig. Ut och hitta – nyheter, människor, fenomen, samband. Att läsa pressmeddelanden och göra telefonintervjuer dagen lång duger inte. Att höja blicken och möta människor är centralt.

Under hela året ligger fokus på det journalistiska berättandet, det vill säga att skildra ett skeende eller att berätta en nyhet så att det skapar nyfikenhet och intresse. I dag kan man publicera på många olika sätt, hos oss lär du dig att jobba med text, radio (ljud) och rörlig bild. Helst vill vi att du ska använda flera format samtidigt.

Journalisterna som har gått i Skurup ska kunna bidra med journalistik som får samtiden att framstå klarare och berätta så att blodet sjunger. För att bli en bra journalist måste du drivas av nyfikenhet. Avgörande är lusten att hitta nyheter men också tilliten till dig själv: att du kan hitta historier och att du kan och vill publicera dig.

Alla sökande (som betalar testavgiften) är välkomna på testdag, kallelse skickas senast två veckor innan testdagen

Utbildningsmoment:

• Journalistikens grunder

• Journalistik och webb

• Journalistik och sociala medier

• Journalistik och radio

• Journalistik och rörlig bild

• Nyhetsvärdering

• Journalistikens lagar och regler

• Praktik

• Slutarbete

 

Upplägg:

Under höstterminen lägger vi grunderna för lite större projekt och jobb på våren. I ämnet skrivteknik får du lära dig skriva notiser, ingresser och refererande nyhetsartiklar. Du lär dig om nyhetsvärdering, källor och intervjuteknik.

I ämnet media och samhälle talar vi om pressetik, om att granska media, om journalistens roll och om hur man bevakar till exempel kommunalpolitiken.

Undervisningen i radio innebär att du ska kunna berätta din historia med ljud, oavsett om du gör ett kortare nyhetsinslag eller ett längre reportage. Fokus ligger på att berätta med ljud. Vi arbetar ute i verkligheten och i studio med egna nyhetssändningar.

Under hösten gör vi vår webbtidning Skurupsposten och jobbar med radio. Under vissa av passen arbetar vi i halvklasser, ena gruppen dagredaktion och den andra kvällsredaktion.

Många olika gästföreläsare bjuds in under läsåret: det handlar bland annat om specialgenrer som kriminaljournalistik, bildjournalistik, sportjournalistik och medieforskning kring diskriminering i nyhetsmedierna.

Vårterminen ägnas till stor del åt teveundervisning, praktik och slutarbete. Vi gör också en webbproduktion under våren - och skriver längre reportage.

 

Testdag: 

Alla sökande är välkomna till testdag, kallelse skickas senast 2 veckor innan testdagen.
 

Varmt välkommen att söka till oss!